2021. szeptember 14., kedd

Danterno Infer

Ma van épp hétszáz éve halott a Dante nevű egykori olasz, aki az Isteni Szénjáték nevű irodalmi szöveget írta, szerzőként. Ebben a föld alatti bányászok pokoli halál utániságát mutatja be az Inferno néven közismert fejezet részében, ahol egy Vergilius nevű faszi az idegenvezető, aki annyira régen halott olasz, hogy igazából római birodalom. A Pokolbánya nevű helynek amúgy nem kerületei vannak, mint egy rendes helynek, hanem bugyorai, amik feltehetően a mellékutcák tárnákba vájt megfelelői, ahol az el- valamint visszakárhozott lelkek purgatóriuma van, örök kárhozatul. Csak hogy legyen mitől rosszat álmodni a lelkiismeretünknek.

Dantének ez  műve egyébként annyira híres, hogy gyakorlatilag senki sem olvassa, pont elég hogy hallunk róla, az általános műveletlenségünknek elemien alapvető része, hogy hallanunk róla elég. Pont mint a magyar szakos főegyetemistáknál, ahol mindenki tudja hogy Joyce Ulysses című ír odisszeája (nem űr, ír!) egy zseniális regény, de senki sem olvassa, mert ahhoz túl vastagon bonyolult.

Viszont sokakat megihletett eme remek mű, nekem most hirtelen A ház, amit Jack épített című film jut eszembe, ahol egy sorozatosan pszichopata gyilkos kárhozik pokolra, és a Verge nevű Ilius őt is körbeidegen-vezeti a bugyorokban szerteszét. Közben ő meg elmeséli, kit hogyan ölt meg, naná a főbűnök mentén, vagy hogy a volt (mert addigra már lemészárolt) csaja melléből csinált magának ízléses pénztárcát. Mondjuk legalább nem csodálkozik a kárhozáson.

Szóval mondhatjuk a kijelentést, hogy Dante halottként töltött hétszáz éve nem volt terméketlen, ő világ egyik legismertebb nem olvasott írója, a lusta de sznob alakok álma és hivatkozási alapja, meg állítólag az olasz irodalmi nyelvet is neki köszönhetjük eredetileg. Én mondjuk nem, mert bár nyelvvizsgát leraktam szerezni belőle, de sok-sok éve, mikor utoljára voltam Olaszba', kapuccsínos pizzát is angolul rendeltem, prego.

puliwood.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése