2016. június 14., kedd

Dark matter

Mostanában majdnem véletlenül elég sok podcastet meg rádióműsort hallgattam a modern fizika/csillagászat vonalán. Azt hiszem szórakoztat, hogy maximum a tizedik perc körnékén elvesztem a fonalat, és onnantól már nem is kell koncentrálnom, elég az előadásmód szórakoztató elemeire figyelnem. Nem mintha teljesen bepácolódott bölcsész lennék, anno az egyetemen ötösre szigorlatoztam matematikai statisztikából (ott csak a huszadik perc környékén veszítettem el a fonalat, úgy tűnik addigra a javával megvoltam, bár az ötös így is örök rejtély marad), de bár gravitációs hullámokat még értem, a kvantummechanika nekem már ezotéria, a sötét anyag meg színtiszta fekete mágia, ha már sötét.

A sötét anyagot nehéz elképzelnem, nyilván mert sosem láttam még olyat, de hát én vidéken nőttem föl, oda biztos nem jutott belőle, no meg a családom sem volt elég tehetős hozzá. Azt hallottam róla, hogy az univerzum nagy része sötét anyagból áll, ez mondjuk Kaposvárra akár igaz is lehetne, de ugyanakkor tágul is, ez viszont biztos nem, ami persze megnyugtató, jövő hónapban is jó lesz a helyi bérlet a munkahelyemre menet. Hátrányos helyzetű  egy környék vagyunk, felénk autópálya se vezet, hogy telne akkor sötét anyagra? Sehogy, az itteni sötétség biztosan más természetű, bár anyagnak túlzás lenne nevezni.
Meg hát mire is lenne jó nekünk a sötét anyag? Amennyit megértettem belőle nem ehető (bár nem biztos, hogy mérgező), nem lehet vele fogat mosni, sőt hajat sem tanácsos, és még a kutyát sem viszi le sétálni, mikor ő már menne, én meg a fürdőkádba vágyom. Esetleg ha kiporszívózna, de úgy rémlik ezt sem említették az okos  szakértők...

Meg ha lenne is errefelé sötét anyag, azt nem hogy használni nem lehetne de még észrevenni sem. Mert világosban ugye már nem is sötét, sötétben meg nem látszik, ezért kell sok körmönfont fizikus, hogy jól kimatekozza, mert a sötét anyag csak az egyenletekben látszik, ott viszont tetszőleges napszakban. De ez egy kicsit kiábrándító, az ember egy asztrofizikust minimum baromi nagy távcsövekkel képzel el, meg sok dobozzal, amiken sok kapcsoló van, és még több villogó LED. Egy ilyen helyen én valószínűleg csak a villanykapcsolót ismerném fel (meg a teakonyha felszerelését), pedig én olyan bölcsész vagyok akinek van forrasztópákája meg voltmérője.

De a lényeg, hogy ezek a modern csillagászok meg fizikusok még csak nem is bambulják az eget, ami szerintem a szakmai minimum lenne (vagy ha igen csak hétvégén és hobbiból), űrtávcsövek adatait elemzik, azaz nagyon hosszú számsorokat, aztán meg egyenleteket írnak filctollal nagy fehér táblákra, és összevesznek az egyenleteken. Jó, lehet hogy ez részben az Agymenőkből van, de ahogy igazi tudósok mesélték, ezt ők sem csinálják nagyon másképp. Vagyis ha a mai gyerekek tudósosat akarnak játszani, akkor nem anyu pezsgőspoharait kémcsőnek használva kell színes löttyökkel beteríteniük a konyhát, vagy szilveszteri papírtrombitával kémlelni az eget a kertből, csak ülniük kell egy laptop előtt és komoly arccal nagyon szemüvegesnek kinézni, ami azért összehasonlíthatatlanul unalmasabb.

De ha végre az igazi tudósok kimatekozzák a sötét anyagot ide ne hozzanak belőle, nekem már azt is nehéz feldolgoznom hogy egy rakás neutrínó száguld át  rajtam folyamatosan, pedig nem is értem, az pontosan micsoda. Nem lehetne olyat csinálni, hogy csak azokon ralizzanak keresztül mindenféle gyanús részecskék, akik legalább alapfokon értik? Mert így lenne tisztességes.

                                                                   physics.purdue.edu                                                                                                   
Szóval munka közben folyamatosan azt hallgatom, hogy ütközött össze két fekete lyuk,  nagy tágulás közben hogyan zuhannak majd össze a galaxisok, mik azok a fermionok, van-e kvantumgravitáció, és tíz a mínusz hányadikon eltéréssel csapódik be a fénysugár a detektorba ötszáz visszaverődés után valami sivatagi vákuumcsőben. Még elszórakoztat, de ha valaki a húrelmélettel jön, lehet hogy ámokfutásba kezdek, körbeszaladok a gyárban, és üdvözült vigyorral a képemen mindenkinek bizalmasan a fülébe súgom: „Pingvinport... Feltétlenül vegyen egy kis pingvinport!”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése