2017. június 1., csütörtök

A hosszúhét vége

Közeleg a hosszú hétvége, a háromnapos, ami már hosszú, még nem annyira mint a karácsonyi, ami két hetes, de hát nekem úgysem mond semmit az hgy pünkösd, ehhez képest ki nem érdemelt a hétfői lazulás. Szerintem a pünkösd hétfő csak a keresztényeknek legyen munkaszüneti nap (de csak az igazi keresztényeknek, azaz a kádéenpések ne is reménykedjenek), a többiek meg választhassanak egyéb jeles napok közül, amikor nekik nem kell dolgozni.

Én például január huszonnegyedikét tenném a magam számára munkaszünetté: 1458-ban ezen a napon választották királlyá Hunyadi Mátyást akiről Erkel nem írt operát,  de születtek róla népmesék Helyei László hangján; sokkal később, ám e napon lett India miniszterelnöke Indira Gandhi; ezen a napon halt meg Churchill (született Sir Winston); ekkor született John Belushi a vagányabb Blues-testvér, meg én is, szóval simán lehetne ez egy privátim birosbetű a naptáramban: Másnak persze nem lesz kötelező pont ekkor ünnepelnie, legalább is amíg nem leszek uralgó főkirály, mert onnantól igen. És akkor nem csak úgy formálisan kell ám majd ünnepelni, kötelező lesz a szívből lelkesedés, az őszinte elérzékenyülés valamint a kis papírzászlócskák nagy mosollyal kísért lobogtatása, azaz mindenki nagyon boldog lesz e napon, különben a tömegbe lövetek.

De a pünkösdöt tényleg meghagyom annak, aki legalább alapfokon el tudja magyarázni mi az a szentlélek, miért pont galamb alakú, és miért mindig hétvégén akar kiáradni. (Én úgy képzelem, arrafelé az idő máshogy működik, nemigen számít hogy hétköznap van-e vagy sem, úgy értem egy szentlélek nem jár nyolcra dolgozni, így nem akkora dolog, hogy szombaton tovább alhat, és gondolom a mennyek országában az itteni pirosbetűs ünnepeken is nyitva vannak a boltok és még melegen kiér a pizza.) Vagy az van hogy mindig árad kifelé, csak ilyenkor sokszoros szorzóval számít, aranykártyás ügyfeleknek bónusszal? Mondjuk nekem nem pont a kereszténységben vannak törzsutaspontjaim, máshol gyűjtöttem a kilométereket, esetleg megtarthatnám a janmastamit vagy a divalit, ha már mozgó ünnep kell, mert legalább ezeket is a holdhónapok alapján számolják.

És lehet hogy csatlakozom majd a Repülő Spegettiszörny Egyházához, ez egy remek pasztafáriánus gyülekezet, tisztelik a tésztára és húsgombócra emlékeztető Spagettiszörnyet, aki megteremtette a hegyeket, a fákat és egy törpét, majd visszavonult a mennyországba, ahol beindította a sztriptíztáncosnő-gyártást a sörvulkán tövében, Egy ilyen kellően punk vallásnak biztos érdekes ünnepei vannak, és remélhetőleg elég sok is, csak van valahol egy karibi banánköztársaság, ahol államvallást lehetne csinálni belőle, ott aztán lehetne munkaszüneti nap pünkösd is, a paradicsomszósz kiáradásának ünnepe. Ketchup-vasárnap, ketchup-hétfő, szerelemcsütörtök, dobszerda.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése