2022. augusztus 5., péntek

Statuálás

Tagnap délutáni hír, hogy - miután az ügyész a maximális kilenc és fél év büntetést kérte - kilenc és fél év börtönt kapott az amerikai Brittney Griner, kosárlabdázó foglalkozású ellenséges imperialista ügynök. Az egyébként kétszeres olimpiai bajnok csajnál ugyanis "kannabisztartalmú olajat" találtak még a háború előtt, a seremetyevói reptéren. Griner ugyanis, mikor az egybesült államokban épp nem dübörög a kosárszezon, Jekatyerinburgban keresett némi extra pénzt, jó pár éve már, ezért is fura, hogy tudott ilyen pimf dologgal lebukni.

Mert az van, hogy lehetett nála kanabisz-olaj, más néven CBD-olaj, ami sehol nem tiltott, leginkább azért, mert nincs benne THC, ami ugyebár a marihuána hatóanyaga. Pontosabban lehet benne, csak 0,2%-nál kevesebb, de a lényeg hogy ez nem egy illegális drog. Nyugaton. Merthogy nem lehet betépni vele, tőle, általa valamint a segítségével, leírások szerint kisebb adagban kicsit felpörget, nagyobban meg lenyugtat, sőt elálmosít, kábé mint a koffein. Szóval a CBD-olaj, kapszulás kiszerelésben, az kábé annyira drog, mint a Red Bull vagy a recept nélkül beszerezhető Valeriana. (Az utóbbi is alkalmatlan arra, hogy általa jussunk az Ezer bolygó városába - már ha valaki érti a filmes utalást.)

Az oroszokon viszont a fene se tud kiigazodni, lehet hogy az ottaniaknak elég, hogy kannabiszból van, azt' mehet is évekre a kóterbe bárki, pláne ha kevert fajú amerikai, ilyen háborús időkben különösen vigyázni kell ezekkel. Az ilyenek képesek órákig kokakóla-mámorban fetrengeni, miközben a derék orosz ifjúság keményen támogatja a hazai szeszipart, és a benzinkúton a kulacsába is etanolt tankol.


bbc.com

Persze lehet, hogy a csajt nem CBD-vel fogták meg, hanem valami olyasmivel, amiben THC is volt (egyes hírek már hasist emlegettek), de akkor is barbár középkori aljasság ezért majdnem tíz évre bevarrni. Én mondjuk egyáltalán nem tiltanám a mariskát, hisz ha állampolgári jognak számít az acetonos törköly főzése és vedelése, meg az önmagunk szarrá dohányzása, akkor miért pont a spangli lenne valami ördögtől való rettenet? A legális fűre ráadásul ki lehet vetni a jövedéki adót, és lenne belőle állami bevétel, bár az is jogos, hogy még több adót fizetni... ezeknek???

Szóval bármi is volt Brittney-nél, mindenképp durván aránytalan ennyi év börtön, ez tipikusan az az eset, hogy szarok a törvények kérem, és így szar a rendszer, ahol ezek alapján basznak ki emberekkel, akik nem bűnözők. És a konkrét esetben sincs semmi jelentősége, hogy bűnösnek vallotta magát, mert egyfelől el  bírjuk képzelni az orosz rendőrök finom és lélekre ható kihallgatási stílusát, meg azt a húde nem korrupt (i)gazságszolgáltatást, ahol belengetik neki, hogy vallja be a bűnösségét, majd kap valami enyhe ejnye-bejnyét, aztán naná hogy a legsúlyosabb büntetést mérik rá. Nyilván a statuálás végett, mert a nemzetközi helyzet fokozódik, Pelikán elvtárs, és különben is a statuálás a lényeg apuka!

(És ezzel együtt lehet az a vége, hogy a jenkik kicserélik valami náluk lecsukott ruszki fegverkereskedőre, de meki az egy darabig nem lesz Moszkvában, ehetik a penészes disznóburgert, bár kokakólamámorban az úgyis mindegy.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése