2024. január 5., péntek

Az Önhíd-gyilkosságok

A hídon akkor kell átmenni, mikor odaérünk - tartja a kretén mondás, mintha egy hídon át lehetne menni előbb is. Hogy aztán mikor az ember odaér, merre megy a hídon, függőleges vagy vízszintes irányba, az már hajlam, szándék vagy pillanatnyi inger kérdése. A többség átmegy a hídon, egy markáns, ám látványos kisebbség meg ugrik.

A San Francisco-i híres Golden Gate hídról (ami úgy Arany, hogy közben piros) például az elmúlt kilencven évben vagy kétezren ugrottak, ami nem tudom hogy sok-e, minden esetre a helyi hatalom végre csináltatott egy védőhálót, hogy na, ebbe ugorjatok hülyék! Pontosabban, hogy ne ugorjatok, mert minek.

Szerintem meg ez az egész egy felesleges marhaság. Mondjuk részemről még sose voltam öngyilkos (hacsak nem a Nagyfranci a Forradalom után, mint majorsági intéző a parasztok haragja elől, és utána büntetésből ló lettem a napóleoni háborúkban), de úgy képzelem, hogy az ember az ilyesmit elhatározza főleg, kissé tervezi, aztán megy a hídra. nem pedig úgy, hogy jé, itt egy híd, de kurva magas, nekem meg amúgy is szar napom van, hát ugrok! Biztos van spontán-impulzív öngyilok is, de arra meg jó a sokadik emelti erkély, vagy a közeledő kamion.

kicsit olyan ez, mint mikor a magukat tévesen hazaffynak gondolók be akarják tiltatni a melegfelvonulást, hogy hát milyen már az, hogy csak úgy buzikat láthat a gyerek a nyílt utcán, aztán ettől jól bebuzul. Nem tudok olyan dokumentált esetről, mikor valaki azért lett meleg, mert ezt népszerűnek gondolta, mondhatni divatba jött a cucc. Olyan lehet, hogy valaki megjátssza bizonyos, akár meleg szubkultúrák külsőségeit, tényleg divatból, de az attól még nyugodtan maradhat hetero. A templomokba sem csak hívek járnak (sőt,, mostanában fradimeccsre sem csak szurkoló), hanem egy csomó olyan alak, aki szeretné, hogy pont őt ott lássák, érdekből, vagy mert ez most trendi.

Meg egyébként is, nem kerestem statisztikát, hogy az elmúlt kilencven évben hányan lettek öngyilkosok úgy általában San Francisco-ban, de gyanús, hogy kétezernél nagyságrendekkel többen. Szóval a híd csak egy szimbolikus helyszín, a sok ablakon kiugráshoz vagy két doboz gyógyszerre liter vodka megivásának kevéssé látványos aktusaihoz képest. 
És egyáltalán: hányan haltak meg ugyanebben az időszakban autóbalesetben arrafelé? Mert talán az utakat is be kellene tiltani, különösen, mert mi is megy át a hídon? Na, ugye. Ha nem lennének utak, eleve nem kellene híd, mindenki maradna ott ahol van, és három marék nyugatóval intézni el a személyes exitet, otthon a négy fal között, nehogy az ugrálásával felzaklassa az arra járó turistákat.

medium.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése