2020. augusztus 20., csütörtök

Gusztustalan huszadika

Nem tehet róla, csak egy szerencsétlen állami ünnep, és egy állami ünnepel mit kezdjen egy magamfajta, lelkében anarchista, hát nem sokat. XIV. Lajos még azt mondta, hogy "az állam én vagyok", de ez mára nem igaz, az állam mi lennénk (egy kicsit el is hittük, hogy mi vagyunk), miközben tudjuk (mert tapasztaljuk), hogy az állam ők.  Nekünk meg nincs mit ünnepelni rajtuk.
Én például csak annyiban vagyok az állam, hogy azon növesztem a szakállam, de az orrom se jó sok mindenre, az is csak annyiban vagyok, hogy nem érzek vele szagokat, de legalább bele tudom ütni mindenbe.

Huszadika egyébként majdnem csak annyiban gusztustalan, mint e hónap bármely napja, hisz  az a- egy fosztóképző (több nyelveben is, például a szanszkritban), vagyis az a-gusztus az gusztus nélküli lészen. Azaz -talan. Ha az amoralitás erkölcstelenség, akkor az augusztus gusztustalanság, sőt rosszabb: ugusztustalanság, aminek ugyan kevesebb az értelme, de még rosszabbul hangzik, a röhejes írásképről nem is szólva. Tiszta lehetségtelenség!

Annyi végtelenül ostoba, és röhejesen ceremoniális gesztus rakódott már 'gusztus huszadikára, hogy érdemes lenne egybefűzni őket, ha már lúd, legyen kövér lászló.
Reggel tizenegykor ünnepélyez zászlófelvonás keretében kapnának napszúrást az összes közjogi méltóságok (és külön semjénzsolt), hogy aztán csatlakozzanak a Szentisván Bazilikától a Szentkoronáig tartó Szentjobb-tisztavatás Szenteltvízi- és légi parádéjához, melynek végén  (József Attila "Valami nagy-nagy tüzet kéne nyitni" kezdetű versét szavalva) Újkenyérrel lőnék az összegyűlt tömeget, az újlipótvárosi Szentistvánpark felől, alkotmányozó jelleggel.
Így le lehetne tudni az egészet kora délutánra, és mindenki mehetne haza Bud Spencer - Terence Hill filmeket nézni, melyek mára már az ezeréves magyar államiság legszervesebb kulturális  hagyományainak alapjait képezik, az LGT-búcsúkoncertek, a yachton kurvázás, a páros debreceni és a csendes beletörődés mellett.  (Felkészül a Blekk Frájdéj: kézműves kurvák őstermelőktől,  online is, választható nemi betegségekkel!)

Plane Skids Into Water at Airport in Bali - The New York Times
Vízi, légi, parádés (The New York Times)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése