2020. augusztus 29., szombat

Minőségi újságírástalanítás

Az  Indexnek most már tényleg vége, abbafejezte működését, rutinból még létezget, és gondolom fog is, csak minek. Láthatóan lejáróban az eddig még munkára kényszerített munkatársak felmondási ideje, érkezik a teljesen NER-kompatibilis új vezetés, meg a lelépett közel kilencven újságíró helyére is felvesznek vagy harmincat. Még nem teljesen rémes a tartalom, de közéleti szempontból már teljesen neutrális. Ettől aztán érdektelen, a címlapon sport, rendőrségi hírek, időjárás meg kis színesek, a közéletből meg annyi, hogy mit böfögött mikrofonba aznap az ügyeletes kormányzati, sajtót tájékoztató droid szakember. Még nem tolják az arcunkba a "Soros által felheccelt migránsok brutálisan feldaraboltak egy akciós lókolbászt a Nagycsarnokban" típusú 'híreket', még nem kap infarktust a hazaszeretetük attól, hogy a komplett baloldal Gyurcsány gyűlöletkottájából játszik, de Kakadu Péter korrupcióügyi lebukását már simán elengedték. Pedig két hónapja még (az akkori szerkesztőség)  egy igazi polgári nyilvánosságban nélkülözhetetlen őrkutyaként (watchdog) viselkedett volna. Mint anno a HVG-sek, akik addig tolták a smittpáli értelemben vett álamfő plágiumügyét, hogy az a végén csak belebukott.

Régi újságcímlapok híres történelmi eseményekről
A bulvár élt, élve van, és él fogni! (erdekesvilag.hu)

Hát, ha origo light-ot szeretnének zülleszteni belőle, akkor egy harmadolt szerkesztőség elég is lesz, ha nem kell már az oknyomozás, tényfeltárás, és  haldokló nyugat nyilvánosságának megannyi ópiuma,  akkor megfelel pár kopipésztben jártas "szerkesztő". Elvégre  az MTI híreit átvenni, meg a kormánymédia központi szerkesztőségéből berendelni a konzerv anyagokat  az legfeljebb betanított munka. Kommunikációs panelek cikknek látszó szöveghalmazzá való összeszerelése, az adott héten a Központtól elvárt három kulcsszó (migráns, háttérhatalom, alkalmatlan) beillesztése minden második mondatba. Már látom magam előtt a főnökség felé áramló szakmai önéletrajzokat és motivációs leveleket, hogy például:

"Én jól ismerem Kopipésztet, évekig éltem ott, szívesen szerteszét hasznosítanám széleskörű tapasztalataimat a Lap és a Portál minőségi hírszolgáltatása helyett, hiánypótló jelleggel."

"Tudok csapatban dolgozni, csak nem szeretek, nekem nyugodtan mondják meg mit írjak a kiről, és én gyorsan, megbízhatóan szállítom a cikket. Specialitásom a burkolt zsidózás, a paranoid homofóbia és a gyors lefolyású karaktergyilkosság."

"Politológus diplomám van, mer' jogásznak lusta voltam, szociológusnak meg hülye, úgy gondolom ezzel az arany középutat jelentem a szervilizmus felé, bármit is jelentsen ez. Én egy gyomorrontást is bármikor világpolitikai összefüggésekbe tudok helyezni, de csak délelőttönként, mikor még nem vagyok beszívva."

"Látom van cafeteria is, úgyhogy szólok, én laktózérzékeny vagyok, szóval remélem a lattéban lesz mentes változat is."

"Nem szoktam összetett mondatokban írni. Szinte soha. Mert fontos az érthetőség. Meg a tömörség. Szerintem. Ennyike."

"Segédszerkesztői állásért bárki megkúrhat, de gyakornoki státuszért legfeljebb szopok. Bár többek szerint abban is jó vagyok, különösen a nyelvtechnikám, és középvezetőtől felfelé garantáltan nem fogazok!"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése