2021. június 1., kedd

A diskurzus negatív minősége

"Jakab lekommunistázta Orbánt, aki erre bohócnak nevezte" - ez a hír az azonnali kérdések órájáról, ami nem más, mint a parlamenti verbális pankráció bulvármagazinja, szellemi freak show a népnek, hogy a következő választáson is biztosan arra szavazzon, akiket a többiekhez képest legalább nem utál annyira. De ebből a kommunikációból senki nem építhet szerethető karaktert magából, most komolyan, ez Jakab nevű jobbikos fazon bárkinek is többet jelent egy lakótelepi "gyerekiahóra" arcoskodónál? Ő a beszólós csávó, akinek programja, karaktere, látható műveltsége vagy tehetsége nincs, alapfelszereltséggel tetszőleges sarki kocsmában, MLM-partin vagy egy kisvárosi gyáregység műszakvezető-helyettesi eligazításán fellelhető. Csupán annyi a hozzáadott értéke, hogy egy identitászavaros párt elnöke (jobb híján, tegyük hozzá), meg a parlamentben csinálhatja a alsó kategóriás stand upjait, ha már a népnek cirkusz kell, meg parizeres kenyér, mint azt már az ókori görögök is... ja nem, a rómaiak.

De hogy lekommuistázta az épp újabb tokája megjelenését ünneplő felcsútit, az valóban méltatlan, ő nem kommunista, hanem bolsevik és egyúttal eredeti tőkefelhalmozó (ami önmagában szép bűvészmutatvány), de igazából az első is csak névleg kommunista. Ennyi erővel mondhatnánk azt, hogy a kommunisták leorbánozták a bohócokat, a kommunista bohócok jakaboztak Orbánnal, vagy hogy Jakab bohócot kommunistázta Orbán.

Ez kábé az a párbeszéd, hogy:
"- Tizenöt deka parizert kérek!
 - Tizenhat lett, maradhat?
- Kurva anyád, te geci!"
Most tényleg, lehet egy ilyentől bárki is szimpatikus, a szektatagjain kívüli világnak?

És akkor csodálkoznak, hogy még mindig Gyurcsány. Na ja, őt lehet szívből gyűlölni, és vannak hardcore rajongói, de van karaktere, ami Jakabank sose lesz. 
A felcsútinak volt, de elhagyta a hatalomvágy, majd a hatalom mámorában, úgyhogy neki milliárdokból olajozott médiabirodalom kell, hogy még ma is hazudjanak neki egyet. Az ő karaktere a sörhasú populista lenne amúgy, de az nem valódi karizma, csak egy népbetegség, mellyel pont ezért sokan tudnak azonosulni.

vitalap.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése