2021. június 11., péntek

Dobjuk ki anyut a vonatból?

Vannak ezek a fránya „globális események“ amiktől negyedévente legalább egy filmben eljön a részleges világvége. Ez lehet majdnem vicces is, mint Danny Boyle Yesterday című opuszában, ahol egy globális áramszünet után egyszerűen törlődik a civilizációból a Coca-Cola meg a Beatles (és John Lennon nyugdíjas halászként feltűnően hasonlít az idősre maszkírozott Robert Carlyle-ra, pedig ő már a fiatal Hitlert is eljátszotta). De az Ébrenlét (Awake) nem vicces, csak kevés benne az értelem. (Jó hát érzelem azért van, de az rendszerint a menekülési útvonal, ha gyenge a sztori.)

Itt az a globális apokalipszis folyamata, hogy egyszer csak elmegy az áram, úgyhogy a technológiának, mint olyannak lőttek. De ennél is nagyobb gond, hogy az emberek nem tudnak aludni
Hogy mi a redvás fene ez a globális izé, azt persze nem tudjuk meg sehol egy aszteroida, egy mutáns pestisvírus, de még csak zombiapokalipszis sincs, miként senki nem robbantotta föl az internetet. Csak úgy beköszönt a kvázi-világvége, de hogy ennek mi köze a tömeges álmatlansághoz, arra sincs magyarázat, de még csak sejtetés se. Egyszerűen megússzák az alkotók az egészet, amitől viszont a film elég unalmas lesz.
Ha valaki megnézné, nem az álmatlanság fogja veszélyeztetni, hanem hogy belealszik, mert a karakterek sablonosak, a történet úgyszintén és ciciket se villantanak benne.

Van valami csaj, a főszereplő, egy kellemesen baltával faragott arcú ex-katona, jelenleg kórházi biztonsági őr, és amatőr lejárt-gyógyszer tolvaj, aki aztán eladja a tablettákat gyanús alakoknak. Már amit nem szed be belőle.
De ez az inszomnia azért lehetne még egy belevaló, kihalást okozó esemény, mert pár napnál tovább senki sem vészeli át károsodás nélkül az alváshiányt. Én, mint aki igen tapasztalt az alvászavarokban például biztos nem, és ha ilyesmi miatt kihalnék, elnéptelenedne a lakás mindkét szobája, főleg mert a teknős a fürdőben szeret tartózkodni.

filmtekercs.hu

De itt nincs igazi súlya az egésznek, nincs meg benne az az eredetiség ami a rendes drámaisághoz kellene, B-kategóriás tömegfilmek sablonjait dobálják egymásra. Pedig hangulata még lenne is, bár van abban egy leheletnyi Monthy Python, ahogy a kialvatlanságot utcai vandalizmussal vezeti le aa lakosság, meg ahogy a főhősnőnek menekülnie kell, mert gyanús, hogy a lánya azért tud aludni. Az istenadta nép (szó szerint, mert egy templomi gyülekezetben képződik meg a tömeghatás) meg gondolja, ha belenéznek az agyába, hátha okosabbak lesznek tőle. (Naná, egy agytól...) Szóval jön az erdőn-mezőn menekülés a tervezett élveboncolás elől, kialvatlan, de szökésben lévő sittesek, szex, erőszak, videó (ja nem, szex az nincs), meg valami titkos katonai bázis, ahol nagyon fehér köpenyes emberek nagyon kutatnak. Aztán kis vérengzés.

De persze a kiscsaj meg a bátyja jönnek rá a megfejtésre. A gyógymód a nem tudjuk mitől van problémára ugyanis az, hogy meg kell halni, aztán egy sikeres újjáélesztés után valahogy rebootol az idegrendszer. Úgyhogy a szerető gyermekek indulnak is - átmenetileg - vízbe fojtani anyut.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése