2024. június 30., vasárnap

Hurrá, optimizmus!

Rishi Sunak az Egybesült Nagybritán Királyság miniszterelnöke, mint annyi más elődje, az aktuális válság elől választásokba menekül, és bízik benne, hogy a pénteki szavazás után is ő marad a főkormány miniszterfő. Amire gyakorlatilag semmi esélye, de fő az optimizmus ugye, meg a lepényhal meg utoljára. Miközben a konzervatívok fennállásuk legrosszabb eredményére számíthatnak, valami elsöprő munkáspárti fölény mellett. legalább is ezt mérik a közvéleményt kutatók. (Hogy pl. a Labour akár 450, míg a toryk talán ha 75 képviselő helyre számíthatnak. És ezt körzetenként kell mérni, hisz arrafelé csak egyéni választókörzetek vannak, semmi pártlista, így könnyebb mellémérni, de ekkora különbségnél azért nehéz lenne Sunak folytatódó miniszterelnökségére fogadni. Nem is igen teszi senki.)

Szóval ő már nem sokáig lakik a Downing Street 10-ben, de ahhoz képest hogy hindu, mintha nem venné komolyan a karmát, a társadalomkutatást meg a fogadóirodákat, persze valószínű, hogy dehogynem, ez részéről csak a kötelező optimista duma, ha a szakadék szélén, akkor ott.

Nekem meg erről eszembe jut a Dagadt, akinek ilyesmi miatt nem kell aggódnia ugyan, de ettől még beszélhet hülyeségeket. (Tényleg, milyen lenne már, ha a Felcsútok Géniusza áttenné a székhelyét a Downing Streetre, persze csak azután, ha Brüsszel után Londont is elfoglalta...)
Most például azt a dumát tolja, hogy hamarosan az általa összekalapált "frakció" lesz Európa legnagyobb jobboldali frakciója. Pedig nem. Először is nem frakció, amit az osztrák meg a cseh nacionalista-protofasiszta kollégákkal összehozott, mert az EP-ben egy frakcióhoz kell 23 képviselő (ez megvan), de az is, hogy hét országból legyenek tagjai, a három meg nem hét, még a felcsútista matekban sem. Meg hát ők eleve nem jobboldaliak (az Európai Néppárt meg nem baloldali, bármit is hisztizik erről dajcstamás), csak populista hatalomtechnikusok, akik még simán liberálisok lennének, ha az hozná a több szavazatot. Esetleg félkatonai nácik, munkásőrök vagy vadakat terelő juhászok, amire csak igény mutatkozna.

Szóval valahol viccesek lennének ezek hurráoptimista pártvezér és kancellárok, mint a miénk meg nagybritánoké, ha közben nem lennének szánalmasak. Bár nem egyformán veszélyesek, ez kétségtelen, mert a demokrataság kettejük közül csak Mr. Sunak oldalán játszik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése