2024. június 29., szombat

Szurk

Én annyira nem követtem a fodbal EB-t, hogy csak két nappal később értesültem róla, hogy kiesett a magyar válogatott, mert mondjuk pontosan ennyire érdekelt. Most viszont arról szól minden, hogy milyen remek volt szurkolni, csak azt nem tudjuk, az pontosan mit jelent.

Nos, szurkolni néha remek, de csak ha versenyautók köröznek egy pályán (ez palikul úgy volt, hogy aszfaltcsíkon), de ha mindig ugyanaz nyer, az kurva unalmas, leszámítva ha az illető az, akinek szurkolunk, mert akkor lelkesítő és unalmas.

A szurkolás egyébként azt jelenti, szurokkal önteni le a törököket a vár fokáról, igen lelkesen és közepes halálfélelemből fakadóan, ez ma azt jelenti, hogy a stadionokban lehet "mocskos buzik!" skandálással lelkesedni, hogy aztán legyen egy kis kocsmai verekedés is. A fogalommá vált B-közép például azt jelenti, hogy részeg és agresszív idióták balhét akarnak, de minden áron, így aztán meg is kapják.

Ez persze rém leegyszerűsítő és tudománytalan álláspont, de mindegy, soha nem voltam egy szurkoló alkat, így soha sem tartottam fontosnak elmélyedni a szurkolás árnyalataiban, lélektanában, vagy esztétikájában. (Bár egyszer, nem is olyan rég írtam valami sport-tárgyú szociálpszichológia cikket, mert akkor jó ötletnek tűnt, de emlékeim szerint a szurkolás ott is csak egy lábjegyzet volt, hogy identitásképzés meg hasonlók.)

Szóval én alkatilag nem értem a fradistákat és hasonlókat, de a még a Forma-1 Ferrari-fanatikusait se, és mostanában ott is leginkább csak annak drukkolok, hogy izgalmas legyen a verseny, de nem bír az lenni. A fodbal meg - legalább is válogatott szinten feltétlenül - a sportok március 15-ikéje, amennyiben az eget is piros-fehér-zöldre kell olyankor festeni, és aki nem tűzi ki a kokárdást, az egy hazaáruló mocsok. Persze a fodbalban és a március 15-ben közös, hogy mindkettő nagy üzlet, csak az utóbbi politikailag, az előbbi meg gazdaságilag is.
Amivel meg legyen boldog, aki erre gerjed, csak engem hagyjanak békén vele. (Avagy: csinálják otthon a négy fal között? Na jó, csinálhatják a stadionokban is.)

Sportjában él a nemzet... vagy hal. (vecteezy.com)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése