2020. november 29., vasárnap

Dinoszauruszok színpadon

Olvasom, hogy még el sem temették a néhai Omega popegyüttes két nemrég meghalt tagját, de a menedzserük bejelentette, hogy mindjárt itt az új lemez, jövőre meg turné is lesz. A lemezt még érteném, felvették az anyagot régebben, kész a keverés, ki lehet adni, de hogy turné? Tessék mondani bácsik, így heven fölött nem kéne már abbahagyni ezt az egészet? A múltkor elmélkedtem itt is egyet, hogy a pop meg rock az valahol mindig a korszellemről szól, arra reflektál, de ezek a nagypapák ettől már nagyon mesze esnek.(Az Omega az popzenekar volt, csak hogy ne tévedjünk nagyot, a rock-pózokkal együtt is az utóbbi harminc évben, főleg az ilyen nyálas-érzelmeskedő, szintiprüntyögéssel megtámasztott nagyjából giccset gyártottak. Attól még semmi nem lesz rockzene, hogy van benne elektromos gitár meg Yamaha dobfelszerelés, mint ahogy Queen is minőségi popzenét játszott, időnként nagyon durva, tényleg rockos döngölésekkel. De az alapbeállítás - a korai korszakot leszámítva - legtöbbször az volt, hogy Freddie ül zongoránál,és a fülén folynak ki a nagy érzelmek.)

Egyébként ha már Queen, azt sem értem,mi a francért kell még mindig ezen a néven koncertezniük, biztos szeretik sárba taposni a saját korábbi életművüket, ami szintén hetven felett , legalább is méltatlan. John Deacon a basszgitáros csinálta jól, ő teljesen visszavonult az egésztől, a maradék két tag meg egyre reszketegebben próbál úgy csinálni, mintha még mindig a nyolcvanas-kilencvenes években lennének.Pedig csinálhattak volna szólókarriert az elmúlt harminc évben (amúgy próbálkoztak is vele), vagy valami kísérletezőbb, hangversenytermekbe való cuccot, de az sem jött be igazán.Ha már az a bizonyos korszellem átlépett rajtad, akkor tudni kell méltósággal abbahagyni. És elmenni producernek, írni inkább egy szimfóniát, remek instrumentális zenéket gyártani egy stúdióban, szóval vannak alternatívák azon túl is, hogy a rózsabokrokat metszegetni a kertben.

Rossz nézni a  Rolling Stones nevű múmia-kiállítást is, az Iron Maiden még jól tartja magát, igaz ők csak hatvan felett vannak, és bár nagy korszakuk nekik is a nyolcvanas évekre esett, a koncerteken még nem keltik topogó nagypapák benyomását.

Oké, ez sem egy mai darab, de legalább látszik, hogy már1982-ben is volt élet a Földön


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése