2024. május 4., szombat

Hirdet és hitet csak a jövőbe vet

A Telexen tűnt fel az alábbi kép (Aszódról amúgy), ami valahogy esszenciája a mai  magyar közélet kormánypárti vetületének, hogy mégis milyen jövőt képzelnek el nekünk, akik nem ők vagyunk:



Emeletesre hangolt Kádár-kocka, amire talán pont a Kádár-rendszer óta nem pocsékoltak pénzt felújításilag, így a leszakadt, rohadó redőnyük épp olyan remek kiegészítői a hulló vakolatnak, mint a rozsdásodó kerítés tövét ékesítő  gaz. Utóbbival néhány, nyomokban gondozottnak látszó növény folytat reménytelen küzdelmet, jelezve, hogy a ház lakóiból nem halt még ki teljesen az optimizmus, bár ezt leginkább a félemelet magasságába feszített molinó fejezi ki. igen plasztikusan,.

Ugyanakkor nem teljesen agyhalott ötlet egy ilyen helyen hirdetni a Párt fényes jövőképét (fú, majdnem terveket írtam, de azok az ilyen helyekkel kapcsolatban pont nincsenek), minimum két okból:

- Az egyik az, hogy a hirdetőfelület nem a jelenről kommunikál, hanem a fényes tekintetű jövőről, az "ilyen volt - ilyen lett" klasszikus dichotómiájából  meg a vonatkozó lakóingatlan az elsőt reprezentálja. A szürkésbarna háttér előtt a színes izé, meg természetesen a másodikat. A marketingipari szakmunkásképzőben ez a megoldás már egy erős hármas alá lenne, és csak azért nem négyes, mert azért külön el kell magyarázni a fogyasztóknak.
- A második ok pedig az elsőhöz kapcsolódik, miszerint itt igazán feltűnő a sok öltönyös egyenfaszi (plusz két kosztümös egyennő), mondhatni majd kiugranak a lehangolt háttérből, tehát remekül érvényesül a régi jó kontraszthatás.

Az egészet viszont, az összkép szempontjából gyengíti a villanyoszlopon látható tábla (hirdetésnek nevezni túlzás), ami összezavarhatja a' állampolgárokat. Mert arra az van írva, hogy Coop, ami közismerten az egyik legszánalmasabb hazai üzletlánc. És bár a táblát lehet úgy értelmezni, hogy a ház emeletén, esetleg a padlásán van a bolt, de megfelelő szögből nézve biztos tűnhet úgy is, hogy a nyíl a felcsútista képviselőjelöltekre mutat. Azaz egy közvetlen asszociáció szerint ők is szánalmasak és/vagy megvehetők, mint a nevezett boltokban az ócska, gumiszerű ipari trappista. Drágán.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése