2024. május 30., csütörtök

Non-diszkurzív vitátlanság mindjárt

Fú, mindjárt vitát imitálnak a vitátorok, vagy hogy kell mondani, ha valaki csak imitálja a vitát? Vitaminátor? Szóval lesznek ezek politikus alakú perszonális személyek a Közvár Kertbazárban, tévéileg persze, és úgy csinálnak majd, mint 1.) az állampárt tévéje a közé lenne, ezért nekik kö(z)telességük beléje menni, 2.) ahol aztán valódi vitát folytatnak majd, olyan közéleti diskurzust vagy mit.

A valóság ezzel szemben az, hogy nálunk nincs is köztévé, nálunk a Pártnak van állama, annak meg állami tévéje, a köz, a plebsz, az istenadta nép meg nem csak nagyjából van leszarva, hanem nagyon. Amit meg vitának hívnak, az nyomorult bolhacirkusz lesz, mert az nem vita, hogy témánként mindenki kap ilyen másfél-két perceket szép sorba, és felmondja gyorsan a TikTok-videónyi szövegét, amit begyakorolt otthon a tükör előtt, meg az egy háztartásban élő társ-gyerek-kutya közönség felé. Persze közönség az itt nem lesz, minek is, a végén még véleményt nyilvánítana a sok marha, akiknek van pofájuk, hogy egyáltalán véleményük legyen. (Mondjuk innentől nem világos, hogy az egész baromságot mi fenéért nem lehet lezavarni egy kibaszott tévéstúdióban? Valaki közbeszerzésen nyert közvetítőkocsit, és nem tudja eleget túlszámlázni?)

Szóval van az a felcsútista hozzáállás, hogy mikroméretű párhuzamos monológok is párbeszédnek számítanak, mi több, vitának, pedig ez ebben a formátumban egy vita paródiájának is szar. Nem vicces, viszont nyilván unalmas, és írom ezt úgy, hogy az egész egy óra múlva fog csak becsapódni. (Másvalakik képernyőjére, mert ennyire azért nem utálom magam, majd utólag belenézek, ha elég sokan túlélték agyvérzés nélkül.) Itt már maga a formátum a röhejes, és még csak akkor jön a tartalom, ami abból áll, hogy mindenki reagáljon röviden a Párt kampányszlogenjeire. Mondjuk hülye is, aki odamegy, ehhez asszisztálni. Én nézek valami rossz sci-fit, most úgyis ilyen hetem van.
Háború és béke, bazmeg, ezeknek ennyi a mondanivalójuk a létezésről  általában, de nagyon nem tolsztoji magasságokban...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése