2024. május 14., kedd

Mindent el

A második világháború vége felé az őrület határán már rég túllendülő Adolf Hitler folyton a mindent elsöprő csodafegyverben bízott, miközben a valóság talaján kamaszokat küldtek a tűzvonalba meghalni. A mindent vivő  lap, a csodafegyver viszont nem jött, úgyhogy Alfi bá' önhalálba gyilkolta magát, ami persze nem volt csoda, de legalább fegyver sem, bár feltehetően pisztollyal csinálta.

Putyin elvtárssal nem lesz ilyen szerencsénk, mert lehet, hogy nem kissé pszichopata a fazon, de láthatóan nem érzi úgy, hogy a fejére omolna az egész háborús szarkupac, melyet régóta és több helyütt építget. Viszont csodafegyverekkel ő is szok álmodni, csak valahogy mindig a negyven éves haditechnikával akarja kivívni a végső győzelmet Ukrajnában, amiről persze senki sem tudja már, hogy mi a fene lehet?

Volt ugye a szupertanki, amiből pont annyit sikerült gyártani, hogy felvonulhassanak egy szolidabb díszszemlén, de így is lerobbant belőlük egy-kettő. azaz a végső elsöprő győzelem helyett a Vörös tér átszelése sem sikerült maradéktalanul.

Most meg van neki (tágabban persze az oroszoknak is, csak nagy részük nem élvezheti) vadiúj tengeralattjárója, ami vonatkozó propaganda szerint mindent elpusztíthat! Ráadásul nukleáris!

Na most, a modern harci tengeralattjárók, miként a repülőgép-hordozó hajók nagy része nukleáris, elvégre kis atomerőmű hajtja őket (meg a hazaszeretetből sarjadó harci láz, nyilván), sőt digitális is, amennyiben nem fogaskerekekkel működik a fedélzeti számítógép, pedig az nagyon steampunk lenne.
És mire is jó egy mindent elpusztító harci szerkezet? Elpusztítja-e, teszem azt a Holdat, a gyomorrontást, a szegénységet vagy az ördögi lángosos fagyit? Gondolom nem, szóval nem mindent pusztító, esetleg az szeretne lenni, de az senkinek sem lenne jó, a tengeralattjárójának meg a személyzetének pláne nem. Mert a mindent elpusztító először is elpusztítja maga körül a tengert, aztán magát is (hisz maga is a minden része), bár ez már nem harcászati, inkább teológiai és/vagy metafizikai kérdés. Az oroszok  lehet, hogy feltalálták a tenger alatti fekete lyukat, bár a fekete lyukak mindent elnyelnek magukon kívül, de magukat nem tudják, hisz nem lenne, ami elnyelné őket, illetve azokat. (Avagy: Eltűnik-e végül a kígyó, aki a saját farkába harap, és elkezdi lenyelni magát, hátulról előre? Illetve ha Isten mindenható, akkor tud-e akkora követ teremteni, amit még ő sem képes felemelni?)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése