2024. május 16., csütörtök

Ki, be, le

Aszonta  Lézer János valami befektetés megfektetése kapcsán, hogy a nem kell nagy lakótömböket építeni a 18. kerületben, így aztán a vasutat sem kell a föld alá vinni (ja, eleve a Földön van, hol is lenne, a Marson?), mert az kurva drága lenne, meg a minek? A vasút az amúgy felcsútista kerületi kollégája szerint villamos, ami tényszerűen igaz, a villamos is sínen meg, azaz vas úton, de a köznyelv valahogy mégsem ugyanúgy nevezi a kettőt (pedig a nyomtávjuk is azonos), márpedig egy lakossági fórumon javallott a köznyelv használata, persze bazmegelős faszozás nélkül. Utóbbi hiába nagyon köznyelv. De ennyit a a kötött pályás villamosvasútról.

A nyelv viszont nehéz ügy, Lézer Miniszter Úr (úgy is mint közlekedési és  építésügyi) például azt szólta, hogy: „aki ezt a vasútvonalat elviszi, ki fog baszni magukkal”. Én először nem is értettem, ki itt a mondat alanya (a kibaszást az értettem, milliméterre pontosan), hogy akkor a vasútvonalat elvivők, vagy elvinni akarók magukkal, csak a miniszteriális fószernek nem megy nagyon a toldalékolás, alanyeset-tárgyeset, igeragzás meg az egyes és többes szám, szóval amit épp elbasz ki. Aztán leesett, hogy a "maguk" az itt az aktuális hallgatósága, akik biztos arra laknak, vagy csak a 18. kerületnek szurkolnak, és el lenne baszva a napjuk, ha elvinnék le a vasutat. A föl alá el, vagy mi van. Mert Jánosunknak szíve ügye  akerület, a sofürje már lassan segítség nélkül odatalál, így bármikor mehet megmenteni a lakóságot, az ottanit.

Erre a háborúpárti, guruló dollárokból keményen drogozó, szélsőbaloldali sajtó azon rugózik, holmi TikTak videókat idézve, hogy egy kormánytag nyilvánosan használja a baszik szót. Köznyelvi értelemben, azaz a nagy lakótömböket tervező befektető, aki ugye a vasutat, még szerinte sem akar közösülni az összes környékbelivel, de talán még a lakossági fórumon megjelentekkel sem. 

Csak simán szét akarja ba... kúrni a környék idilli világát, elvégre a google szerint: „A XVIII. kerület egy csendes lakónegyed, ahol a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér található. A Péterhalmi erdő fái békés sétákra invitálnak, a Bókay Kalandpark pedig kötélpályákkal és játszóterekkel várja látogatóit. Az alacsony árfekvésű Lőrinc-Center bevásárlóközpontban akciós divatáruk kaphatók, míg az Üllői úton kisboltok és autókereskedések sorát láthatjuk.“ 
Komolyan, kedvem lenne oda költözni, egy nemzetközi repülőtér közelsége maga a csend és a nyugalom záloga, várom hogy az Üllői Úti Fuck invitáljanak, meg az akciós divatáruk... És milyen príma kis lakossági fórumok vannak arrafelé, de tényleg. Már csak azt kell megtudnom, merre is fekszik ez a kis ékszerdoboz, csak nem tudom Miniszter Őr sofőrjének a számát. Úgyhogy maradok itt, a szintén édeni lakótelepen, vasút itt is van a közelben, bár hiányérzetet okoz, hogy mióta a taszári reptér nem működik (pedig ott még a klinton elnök különgépe is leszállt, még a múlt században) legfeljebb egy-egy súlyosabb közlekedési baleset után repkednek felettem a mentőhelikopterek. De azokat sem lehet a föld alá vinni, pontosabban csak túl drágán.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése