2024. augusztus 5., hétfő

Érdekes alak

129 éve ma halt meg Friedrich Engels, akiről azt írja a wukipédia, hogy egy német tőkés, tudós, közgazdász, filozófus, közpolitikus volt, a Marxengels nevű szakállas férfiklub egyik fele. Nekem különösen tetszik, hogy ennyi mindenhez értett, bár összevonva jobban hangozna, hogy tőkéstudós vagy közfilozofikus. És mindemellett még finanszírozta Marx megélhetését is, főleg a londoni emigráció éveiben. (Jut eszembe, mindketten ott haltak meg, csak Marx 13 évvel korábban, úgyhogy Engelsnek kellett befejeznie a Das Kapital című tőkét.)

Amúgy 1820-ba született Wuppertalban, amit ekkor még nem így hívtak, de születni már akkoriban is lehetett ott. A fater gazdag textilgyáros volt, ő meg gazdag textilgyárosnak készült, csak később elsodorta a munkásmozgalom teoretikus oldala, kellett neki Marxszal találkoznia. De eredetileg tényleg afféle természettudományos műveltségű mérnökfélének készült, és ugye üzletembernek, amik azért rokon szakmák, már csak a racionalitásuk okán, ami mondjuk egy álmodozó költőre vagy  sokat imádkozó szerzetesre már kevésbé jellemző.

hu.m.wikipedia.org

Pedig az ifjú Friedrich mindkettővel kacérkodott, az apai szigor elől a vallásba is menekült, főleg vallásos versek formájában. Egyébként bohém egy alak lehetett, pont mint Marx, akit az utókor hajlamos valami németesen szigorú alaknak látni, holott szeretett piálni és nagyokat dugni az ő Jennyjével, de például fürdeni nem annyira szeretett.  Engels 1842 valahányban találkozott Marxszal, de előtte még volt idealista filozófus, ellenzéki, antimonarchista demokrata, újságíró és könyvcsempész, ha nem is pont ebben a sorrendben. (Egyébként az úgy volt, hogy 1842-ben küldte a fater Manchesterbe, hátha ott nem lesz már forradalmár, aztán pont ott lett az, nagyjából az alapján, amit látott. És közben még útba ejtette Marxot, aki akkor még Kölnben lázított a cikkeivel.

A többi meg már történelem (nem mintha eddig nem az lett volna), megírta A munkásosztály helyzete Angliában című szocigráfiai alapvetését, közben beleszeretett egy munkáscsajba, akivel aztán együtt is éltek. Manchesterben meg lett egy fonalgyára, szóval a munkásmozgalom forradalmi ideológusa azért közben gyáros is lett. Marxszal Párizsban találkozott legközelebb, aztán Brüsszelben (már akkor is Brüsszel volt a ilyen alakok gyűjtőhelye), és végül Londonban kötöttek ki mindketten. Ahol később meghaltak, de ezt már említettem.


p.s. Amúgy tavaly novemberben már megemlékeztem Engels születésnapjáról itt is, de mosta a halála évfordulója van, meg hát volt ő annyira színes alak, hogy eléggé érdekeljen. Jobban mint Marx, bár egyszer valami szociológiatörténet vizsgán pont A német ideológiát húztam, amit közösen követtek el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése