2024. augusztus 15., csütörtök

Nácisztikus

12 év börtönre ítéltek egy orosz nőt hazaárulásért, aki 51 dollárt adományozott egy Ukrajnát segítő jótékonysági szervezetnek. Na ja, példaszerű demokrácia ez a Putyinisztán, pont mint a miénk, csak nálunk nem mer ilyeneket húzni a hatalom. Szeretne persze, csak hát az EU (az a Brüsszel fedőneve), meg a NATO meg a minden, de a Szuvenírvédelmi Hivatal például pont ilyeneket művelne, ha kicsivel keletebbre lennénk, meg az Unióhoz képest eggyel kíjjebb. (Meg Kijevtől eggyel jobbra, de az ugye már Oroszhon, már ha előttem van észak, jobbra pedig kél.)

Nálunk ugye legitim önkényuralom van, mert bár Felcsút felé lejt a pálya, de azért az istenverte nép mégiscsak a Dagadtékat szavazza a hatalomba bele, de folyton, ellenben a ruszkiknál már nettó a diktatúra. Ha valaki leírja a háborúról, hogy háború, az súlyos éveket tölthet valami szibériai munkatáborban, ha viszont elég befolyásos ember, akkor gyorsan kiesik a tizenötödik emeletről, de csak miután hátbalőtte magát.

A most elítélt nő amúgy orosz-amerikai kettős állampolgár, ami különös bájt ad a történetnek. Mert volt olyan óvatlan, hogy hazalátogatott Los Angelesből, ahonnan utalta a dollárokat, azt« rögtön le is tartóztatták. Vagy csak egy Navalnij 2.0, aki kábé tudta mi vár rá, de mégis hazament, miután az orosz titkosszolgálat megpróbálta megölni. Hogy aztán valami sarkköri lágerben végezzen vele valami hirtelen és rejtélyes betegség.

12 év egyébként ez esetben sem tűnik túlélhetőnek, legalább is keveseknek szokott sikerülni, de azok meg javarészt igazi kemény bűnözök, igaz nekik kenőpénzre is telik, meg arabtársakból is kiverhetnek sok mindent. Az elítélt csaj ehhez képest amatőr balerina...
És a legdurvább az egészben az, hogy Vlagyimir Vlagyimirovics Pszichopatov elvtárs rendszeresen megünnepli a nácik feletti győzelmet, miközben ma épp ő működtet egy egészen dermesztően nácisztikus diktatúrát. Igazán kinyírhatná már magát, mint Adolf kolléga egykor.

És nem, nem hiszem, hogy ez a náci párhuzam túl erős lenne, és nem az oroszok a nácik, hanem a rajtuk uralkodó rezsim: gyakorlatilag nincs ellenzék, aki van, az valahogy fiatalon meghal, nincs szólásszabadság de vannak lágerek, azoknak, akik szerint kellene, és van valami nagyorosz-pravoszláv-fassetudja zavaros ideológia, az ő civilizációs felsőbbrendűségükről,  meg a birodalmi küldetésükről, természetesen a hozzárendelt erőkultusszal és fegyver-fetisizmussal. Nekem ez már túl sok párhuzam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése