2024. augusztus 12., hétfő

Eljött hozzám

Hogy pontosan mi, azt tudja a fene, de az ilyen című film szereplőihez a szerelem főleg. Elvileg romantikus vígjátéknak címkézték, de ez egy érzelmi hullámvasút-jellegű dráma, röhögni egyáltalán nem lehet rajta, de ettől még erős darab. Kicsit szirupos, de erős, és hát  milyen legyen egy romantikus izé.

Van benne egy Steven (Peter Dinklage) nevű zeneszerző, aki épp az új operáját írná, de helyette inkább megcsalja a feleségét. Mert találkozik egy vontatóhajó kapitánnyal, akit Marisa Tomei játszik, de ez nekem vagy húsz percig nem tűnt föl, pedig igazából miatta néztem meg a filmet. Kissé már látszik rajta a kor, de neki még ez is jól áll. Szóval ő Katarina a róla elnevezett hajó kapitánya, aki szex- és szerelemfüggő (legalább is így mondják, szerintem inkább kapcsolatfüggő), és elcsábítaná az alkotói válságban szenvedő zeneszerzőt. Ha jól vettem ki, a házasságtörés végül nem lesz elhálva (vagy mi lenne itt a terminológia), de Steven ihletet kap a nőtől, és megírja az operáját, amiben a főszereplő teljesen véletlenül egy vontatóhajó kapitánya (vagy kapitánynője, ezt sem tudom, hogy jobb). Siker, csillogás, mifene.

indiewire.com

Aztán Katarina elmegy  a pasi feleségéhez, aki pszichiáter, némileg kitálal, és okoz a másiknak egy rendes idegösszeomlást. Mire az nemsoká beáll apácának, Steven meg Katarina hajójával megszökteti fia szerelmét, hogy összeházasodhassanak Delaware-ben, ahol már a gimiseknek is legális. Nagyjából ennyi a történet, és ez még csak nem is spoiler, mert nagyjából sejthető, hogy ez lesz a sztori.

A lényeg az egyes jelenetekben meg a film egészének keserédes hangulatában van, bár ebből a hangulatból a happy end némileg visszavesz. De Marisa Tomei meg Peter Dinklage párosa tényleg nagyot megy, ha van hitelesség a filmben (akad) akkor az miattuk van. szegény Anne Hathaway a megcsalt feleség szerepénben viszont lapos és halvány, bár sok mélységet eleve nem írtak a karakterének.

mafab.hu

És csak utólag tűnt fel, hogy a rendező-forgatókönyvíró az a Rebecca Miller, aki például a Menekülés az életbe, vagy a Pippa Lee négy élete című mozikat is összehozta, és azok is hasonló zsánerű darabok. Plusz ő Daniel Day-Lewis felesége, aminek itt semmi jelentősége, de erre is csak most jöttem rá.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése