2024. augusztus 29., csütörtök

Gólyák viszik a piát

Vannak ezek a tinivígjátékok, amiknek ma már büntetőjogi kategóriának kellene számítaniuk, és ehhez képest néha készül még ilyen. Mint az Incoming című, asszem netflixes megjelenés, ami magyarul a hangzatos Négy gólya címet kapta. Merthogy  a hülye amerikaiaknál már a középiskolai elsősök is gólyák, illetve a B-verzió szerint a fordítónak nem volt jobb ötlete.

Így aztán az van, ami a címben is, négy srác gimibe megy és csajozni akar, a csajozás alatt meg a dugást értik. A dugás eléréséhez pedig bulizni kell, úgyhogy az egyikük végzős bátyja által szervezett évadnyitó bulira valahogy mind a négyen regisztrálnak. Ahol persze nem dugnak, de egyikük a másik nővérével a balesetin végzi, ketten elkötik az egyik mutter bunkó pasijának autóját, a negyedikkel meg már nem emlékszem mi lesz.

Szóval ez afféle Amerikai pite, csak pont huszonöt évvel később, úgyhogy annyival bunkóbbak a srácok, annyival idegenebb nekem a dumájuk (de ugye pont kétszer huszonöt lennék), és annyival durvább az egész.  Itt már van rendes, lerészegedéssel végződő bandaháború, meg egy teljesen bekarmolt jócsaj a már emlegetett "bunkó pasi autójának" hátsó ülésén nyakig összeszarja magát, úgyhogy kis híján egy autómosóban csapatják le, az autóval együtt. (Végül nem, bár a tűzoltóknak sem tudják lepasszolni.)


Szóval rémes egy darab, de harminc fokban az embernek néha tényleg csak ennyihez van elégsége számú aktív agysejtje. (Na jó, ez nem igaz, néztem nyomasztó, ködös kamaradrámát is, meg "térdig a vérben, a leszakított végtagok között" tematikájú norvég horrorkomédiát is, de azokról majd később.) viszont tényleg dermesztő egy ilyen tinívígjáték, több okból is:

- Először is hogy maga a műfaj mennyire tökéletesen halott. Idejétmúlt, sablonos, múzeumi műtárgy.
- Másodszor hogy mennyire irritáló a benne ábrázolt világ. Mindenki félagyú, rommá kényeztetett, felső-középosztálybeli, kertvárosi tinédzser, akik olyan autókkal járnak iskolába, amik az én lakásom két-háromszorosába kerülhetnek, de legalább tahók egymással is.
- A lányok szinte kivétel nélkül vigyorgó ribancok, akik egyfelől a testükkel érvényesülnek a lófejű  focista pasiknál, másfelől minden nap egy kanál vízben fojtják meg egymást a nagyszünetben. A fiúk meg a Kihaénnem baromállatok.
- Ám mivel tényleg tombol körülöttük a jólét, az égvilágon semmi más dolguk nincs, mint a csajozás/pasizás vonalon ábrándozni, beszólni, áskálódni és időnként idegösszeomlani. És hát ez first world problem dolog, ez felőlünk nézve tényleg irritáló. Sok picsogó hülye, brrr...

Nekem meg csak volt a kérdésem a végére (pont mint a tegnap megénekelt új Alien-fim kapcsán), hogy de ezt én minek néztem meg? Aztán rájöttem, hogy mert csak pár napja jött ki a film, nekem meg valami újdonságról kellett írnom kritikát, és hát van az a pénz. Viszont, amolyan bűnös élvezet is volt, mert néha azért jól szórakoztam rajta (és nem csak a trash-élmény okán), sőt kicsit hunyorítva azért bele bírtam látni némi társadalomkritikát is.
Miszerint nem pusztán ilyenek ezek a mai fiatalok, de mi tesszük őket ilyenné, mert lennének ők akár valóban okosak és romantikusak is, de az érzelmi elhanyagolás mint kortünet, az üresfejűség hímes mezejére tolja őket. Vagy valami hasonló.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése