2024. augusztus 28., szerda

A minek kellet ez mozi

Az Alien: Romulus egy teljesen, de tökéletesen felesleges film. Mondjuk az Alien-franchise kapcsán ez több vacakról is elmondható, a harmadik és negyedik filmtől a Predátoros szutykokig. Meg ugye a Covenant, miközben a Prometheust kifejezetten bírtam, csak a vén hülye Ridley Scott nem bírta értelmesen továbvinni a sztorit.

Ez a Romulus az első film (ami nálunk a Valahányadik Utas a Halál címen volt nyolcadik, vagy mi) utánlövése, újra megkapjuk az alaphelyzetet, hogy maréknyi rettegő alak ragad egy lepusztult űrhajón, pontosabban űrállomáson, akiket egy vicces űrszörny üldöz. 
Bocs, de ezt az Él Ilyent már tizenévesen sem tudtam komolyan félelmetesnek látni, ennél az állatnál (mert intelligens lény helyett mutáns rovarnak néz ki, és akként is viselkedik) a kevesebb több lett volna. Mondjuk kevesebb savat köp, de cserébe a ragadozó ösztönök mellett kicsivel több esze van. És akkor nem valami szimpla űrhorror kerekedik köré, hanem egy tényleg érdekes cselekmény.


Szóval mérsékelten érdekelt a cucc, de megszokásból azért belenéztem hátha. Nos, semmi hátha, ez egy biztosra menő reboot, csak itt egy maréknyi fiatal lóg meg valami lehangoló, szutykos bányakolóniáról, gyakorlatilag az adósrabszolgaság elől, hogy aztán kezdődjön a sötét folyosókon menekülés, a szokásos környezetben. 

A film hozzáadott értéke tehát igazából nulla, aki nem látta anno az első (két) darabot, mert például meg sem született még túl kicsinek lenni, annak ez a vicc lehet új, de mindenki másnak csak önismétlő unalom. Aminek tudjuk a végét, de a közepét is, új karakterek nincsenek, csak régiek újrafogalmazásai, a legnagyobb változás, hogy a kötelező android itt feka, de ezért még Martin Luther King se nézné meg a műegészt, akkor sem ha nem lenne úgy 56 éve halott. Ja, meg a legvégén van benne valami ember-xenomorf hibrid, aki humanoid csak nagyon csúnya, de ő már tényleg csak valami ijesztegetős bábszínházbvan csinálhatna karriert, már ha egyáltalán.



Van abban persze valami imponáló, hogy valakik összedobtak egy ennyire álmosítóan felesleges, és gyakran idegesítően értelmetlen filmet, érdektelen színészekkel, aminek egyetlen érdeme, hogy sokkal több benne a kibelezett hulla, mint a korábbiakban. Csak ezért megnézni persze nem kell, de ha az ember nem tud aludni, ebbe majd bele fog, és talán rosszat sem álmodik tőle.

A saját megfejtésem arra, hogy ez miért ennyire rossz nagyjából annyi, hogy valami huszonkettedik században, egy űrállomáson kergetőzni valószínűtlen szörnyekkel eleve nem túl ijesztő, mondjuk egy kibelezős horrorhoz képest, ami játszódhatna a szomszéd városban is. Vagy a sajátunkban. Na attól lehet frászt kapni, de ez az Alien-történet egyszerűen túl távoli, hogy a zsigeri félelmeinkre hasson. A rendes, frászt hozó horror legyen kábé jelen idejű, és történhessen meg velünk is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése