2024. április 10., szerda

A valószínű bizonytalansági bizonyíték, avagy űrlények kipipálva (jöhetnek a földi gondok)

A szokása szerint a gusztustalan propaganda és a legalja bulvár közt ingázó Zorigónál, valamelyik szerencsétlen megint próbált úgy látszani, mintha értene a tudományokhoz is, a csöcsökön és a seggnyaláson túl. Persze mint rendesen, név nélkül, biztos mindenkit Anonimusnak hívnak a szerkesztőségben, így eleve nincs értelme kiírni. (Igen, még mindig nincs itthon kávé, úgyhogy szennymédiával állítom be a reggeli vérnyomásom.)

Most azt kiabálja a címlapon Anonimus X, szövegipari betanított munkás, hogy „Itt a bizonyíték, léteznek a földönkívüliek!“ És idézi Avi Loeb professzort, „a Harvard Egyetem földönkívüli élet kutatásával foglalkozó részlegének (Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics)“ igazgatóját. Ami élből egy marhaság, hisz a szervezet neve Asztrofizikai (zorigósoknak: csillagászati) Központ, ami nem a Harvard földönkívüli élet kutatásával foglalkozó részlege. Csak van ez a Loeb, aki tényleg azon a híres egyetemen dolgozik, és régóta rá van kattanva az idegen civilizációk lehetőségeire. elméleti síkon főleg.

Szóval a faszi arról beszél, hogy vannak idegen civilizációk, de ez nem egy verifikált, avagy igazolt tény, hanem egy hipotézis. És ettől nem lesz kóklerség, elvégre a hipotézisek is a tudományos tudás részei, sőt e tudás kritériuma nem is elsősorban az, hogy bizonyított, hanem hogy cáfolható. És ezt adja elő a Zorigó úgy, hogy bizonyíték van a kis zöldesszürke idegenekre, pedig simán csak nem tudjuk, vannak-e létezni egyáltalán? Mondhatni a tudomány úgy van az értelemes idegen létformákkal, mint az agnosztikusok Istennel, hogy tudja fene, akár létezhet is, pont mint amennyire nem.

Mert egyelőre velük kapcsolatban csak valószínűségek léteznek. Hiszen van annak esélye, hogy csak itt, csak most, jött létre az élet, aztán az intelligencia, hogy ez csak egy kozmikus véletlen, de logikailag ennél jóval nagyobb a valószínűsége annak, hogy sok más helyen is kifejlődhettek, vagy kifejlődhetnek majd technikai civilizációk - erről szól a híres Drake-formula. Csak túl messze vannak, vagy túl máskor (nincs kapcsolatablak), mert mire mi már tudnánk utazni féreglyukakon át, vagy legalább a fénysebességet közelítő tempóban, a Tau Ceti fejlett létformái már rég kiirtották egymást, magukat, a bolygójukat vagy ezeket így együtt - ez amúgy a híres Fermi-paradoxon egyik közkeletű megfejtése.

Paul (2011)

És az idézett prof. tényleg csak annyit mond, hogy amint anno Kopernikusz nézőpontot váltott, és kimondta, hogy nem a Föld az univerzum közepe, úgy kell elszakadnunk attól a gondolattól is, miszerint az ember a lehetséges evolúció csúcs. 
És ja, nehéz dolga lehet, mert Amerikában azért más a vallás fekvése, a legtöbb rohadék politikus iszonyú nagy kereszténynek igyekszik láttatni magát, mert kell a szavazat, és jó pár államban megy a nyomulás, hogy tanítsanak teremtéselméletet is, mint egy lehetséges (és egyenrangú!) alternatíváját az evolúciónak. Márpedig ha az embert Isten a maga képére ugye, akkor hogy jön ahhoz bárki, hogy mindenféle csuszamlós-csápos izéket képzeljen nálunk is intelligensebbnek. Miközben csak annyival fejlettebbek, már ha Krisztus mellett az ufókban is hisznek a kreacionisták (érthető nem: krea-cionisták!), hogy ők jöttek ide, mi meg egyelőre nem tudunk menni még a Marsig se, de nem is akarunk. Ez itt minden világok legjobbika, amit direkt a magunkfajta istenképmásoknak csinált a Teremtő, vagy esetleg a Repülő Spagettiszörny. De ennyit a Harvard földönkívüli élet kutatásával foglalkozó részlegéről.(Ami nincs, de ettől még lehet „cikket“ hegeszteni, rá hivatkozva.)

És annak, hogy valaki a más bolygókon is fellelhető intelligenciáról elmélkedik, még értelme is lehet, mert van épp elég probléma idelent is, ám ettől még lehet és kell reflektálni kozmikus lehetőségekre. Viszont ilyen szar cikkeket írni teljesen felesleges,  azt nem mondom, hogy káros is, mert aki ilyen szarokat fogyaszt, mint a hiteles tudás forrásait, annak már úgyis mindegy.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése