2024. április 3., szerda

Csak az erőlködés központosítható

„Hiába tagad a miniszter, totális központosítás vár a kultúrára“ - írja az Index, igen hangzatosan, de szerintem meg nem. Mert a kultúra az olyan, hogy nem lehet totálisan központosítani, bár a miénkféle rezsimek részéről igény az volna rá. Ámde központosítani legfeljebb intézményeket lehet, a kultúra intézményes-szervezeti oldalát, miközben azért az a bizonyos kultúra jóval több az épületeknél, a benne dolgozó embereknél, meg az őket elrendező hierarchiáknál.

Sőt, a kultúra nemcsak hogy nem a múzeum, a színház, a könyvek meg a filmek valamiféle gyűjteménye, a kultúra még csak nem is állapot, sokkal inkább folyamat. Ami nem van, hanem történik. És mint annyi minden, ez is fejben dől el, és amíg nem találják fel az orwelli Gondolatrendőrséget, nem lehet központosítani. Mert oké, hogy a Dagadt karmelitának az lenne jó, ha ő és hűbéri alapú kiterjesztései mondhatnák meg, mi járjon a fejemben, hogyan lássam a világot, a Rendszert, miért lelkesedjek és mitől undorodjak, de ez nem így megy.

A kultúra egy szimbolikus rend, egy értelemzési keret, egy szemüveg, melyen keresztül a világ pont valamilyennek látszik. És bár az intézmények próbálják valamifelé terelni az egyéneket és csoportokat, de hogy miként fogjuk fel a világot, mit kezdünk az elénk szórt javakkal, mit tekintünk értékesnek, az végső soron rajtunk múlik, jellemzően többes számban. Hisz a kultúra valami közös cucc, nem felülről vezérelt egy irányba menetelés, legalább is míg be nem lépünk Észak-Koreába, vagy meg nem koronázzuk Rákay nertárs elvtársat. Mert onnantól kötelező lesz dicsérni a szar giccset, ha pirosfehér zöldre van rácsos kapu festve. csak akkor se az lesz a kultúra, hanem egy-egy helyi Banksy falra fújt, vizuális odamondása, a jutyűbon terjedő alternatív zene meg mondjuk Radnóti, akit majd jól nem mernek kivenni az irodalom tananyagból.

Vagyis egyszerű az egész, a kultúra nem központosítható, alkatilag alkalmatlan rá. Lehet egy részét az föld alá szorítani, de az underground kultúra is kultúra, enberek! Totális központosítása totálisan értelmetlen, már csak kivitelezhetetlensége okán is. Márpedig egy totális központosításnál a részsiker az kudarc, ami a mostani filipekre, meg demetersziládokra is vár, már középtávon is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése