2024. április 1., hétfő

Bolond lyukból HHH

Azaz Hirtelen Húsvét Hétfő,, ami pont április elseje, avagy a bolondok húsvét hétfője van. Ilyenkor lehet, sőt ajánlatos viccet csinálni a feltámadásból (Fel! Támadunk!), ez most a zeitgeist, elvégre nem lehet véletlen hogy e két jeles nap egy napra esik, akik a naptárt csinálják nekünk, nyilván nem szarral gurigáznak. 

De ha két nap egy napon van, akkor valahol elvesztünk egy napot, és éppen az egyiket! Mondjuk így érthető, miért rendeltek el idénre szökőévet, ezt a napot kell visszakapnunk valahol, hogy pont jó hosszúságú legyen az év. Mert ha nem jó az év hossza, akkor nem a megfelelő idő alatt kerüli meg a Föld a Napot, ami viszont olyan gravitációs anomáliákhoz vezethet, amitől akár ránk szakadhat a Hold, meg az ööö... több bolygó égitest most nem jut eszembe, de mondjuk innen, a Fekvehányás utcai csomópont és buszfordulóból nem is látszik több! Nap, Hold, ennyi. A csillagok azok meg csak ilyen kis izék, senkit sem zavar ha leesnek. Sőt, a hullócsillagok kifejezetten látványosak tudnak lenni, s csak vigyázni kell, hogy az ember mit kíván közben. (Mert ha mondjuk épp vécére kell mennie, és ez jár a fejében, akkor lehet, hogy a következő héten nyer a lottón több évnyi papírt és légfrissítőt, de csak akkor jön rá, hogy a csillaghullák hullásakor gondolhatott volna egy Ferrarira is...)

yourtango.com

De hogy húsvét hétfőn hogy működik a bolondok appja, azt nehezebb elképzelni. Mondjuk valaki nekiindul locsolkodni, de locsolóvers helyett előadja a Walesi bárdok első harminc versszakát, mert az egész összesen harmincegy, és jó poénnak tűnhet csak az utolsót lehagyni. Persze lehet annyira részegnek lenni, de ahhoz már több locsolandónál kell alapozni, hogy mondjuk a negyedik alany már tényleg hülye tekintettel csapja rá az ajtót a vicceskedő népszokás-dílerre. Meg amúgy is, ki várna ki csekély harminc versszakot, ami nem is vicces, miközben a helyzetet sem éli meg annak? (De ebben speciel nincs tapasztalatom, annyira urbánus környezetben nőttem fel, hogy népszokások szóba sem kerültek, népszokásokat nem szoktunk.)

A bolondnapi hagyományok eredete amúgy ködös, egyesek szerint kelta eredetű, más rabbik szerint onnan jön az egész, hogy 1582-ben Franciaország átállt a Julianusról a Gergely-naptárra, csak az istenadta nép egy része ezt nem percipiálta, így hülyének lettek nézve, mikor rosszkor ünnepelték az új évet, mondjuk április elsején. Pedig lehet, hogy csak tettették, mivel így lehetőségük nyílt plusz egy hét bulira. Mert állítólag az új évet minimum ennyi ideig ünnepelték, persze így van ez manapság is sokakkal, hogy eleve nem jönnek ki a karácsonyi eszem,-iszom, de főleg iszom hangulatból, hisz úgyis mindjárt is a szilveszter, és nem formát kell időzíteni, hanem abban kell maradni. Biztos ezért kétnapos a húsvét is, egy komplett nagyhéttel megelőlegezve. Amikor egyébként a komoly hívek böjtölnek, de a böjt a kajálást korlátozza, amit a középkorban rendszerint borral kompenzált nem csak az arisztokrácia meg a papság (bár ők főleg és elsősorban), de  köznép is. 
Röviden ennyit a spiritualitásról. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése