2024. április 2., kedd

Fekete Üröm

Mára már vége a húsvét befejezésének is, emléke szigorúan monoton módon halványodik, hisz annyira nem volt jelentős alkalom, plusz indokolatlanul rossz idő volt: meleg, napsütés, lágy szellő, virágok, madarak és számos egyéb rémség, mint nagytakarítás, hajmosás, vércukorszint, és az is feltűnt, hogy nem csak tevékenykedés közben repül az idő, de akkor, ha fél napokat kurvára unatkozom. egyedül, ami persze egy leheletnyivel jobb, mint valakivel unatkozni, mert az még kínos, is, de ez a veszély nem fenyegetett.

De állítólag jön a rossz idő, a világ végre tényleg megint olyan fekete-fehér film lesz, ahogy a hétköznapok lenni szoktak, e tekintetben nem is kell külön feketére festeni. Az élet, a lét, a valóság valamint a félelem és reszketés Las Vegasban ugyanis alapvetően monokróm, színesnek csak az látja, akinek épp jó kedve van, és főleg az, akinél ez nem csak átmeneti, hanem valamitől (drogtól, vallástól, elmebajtól, szerelemtől) megakad a tű, és úgy marad.

A csendes neurotikus többség viszont rutinosan beletörődik, hogy a mindennapjai szürkék, de legalább nincs is semmi értelmük (így legalább nem lehet az az értelmük, hogy szürkék), és várja a következő várnivalót. A nyaralást,  az esküvőjét,  karácsonyt, a szilvesztert, a Párizsi hétvégét, az előléptetést, a minimum lottó négyest, vagy szimplán csak azt, hogy ne fájjon a háta, vagy legyen már végre étvágya a gyerekének, kutyájának., neki. Néha a kis öröm a jobb, abban kevesebb az üröm.  Ami pedig minden örömben van, a kretén szójátékokat preferáló. ócska népi bölcsesség szerint.

Az üröm (Artemisia) egyébként az őszirózsafélék (Asteraceae) családjába tartozó növénynemzetség. de ha véletlenül nem az, akkor egy Pest megyei falu, hatezer-párszáz lakossal. Na most, hogy a kettő közül pontosan melyik van az örömben, azt nem tudom, de egy falu kevéssé absztrakt ehhez, mondjuk egy növény is, utóbbiból meg van sokféle, fehér  üröm, fekete üröm, de van egynyári, meg az a másik. Nagyjából. Akkor legyen inkább a falu, elvégre egy helynek lehet szelleme, Ürömnek meg az jutott, hogy valaminek örülnünk kellene, oda megyünk mind gondolatban,  csak hogy ne legyen túl jó nekünk.

És akkor logikus, hogy Üröm himnusza lehetne épp a Rolling Stones klasszikusa, a Paint It Black, pláne egy néhai amerikai punkbanda elővezetésében, hisz az ünnepi álmosító nemáhítat után jól jön egy kis punk végre, csak hogy feketére fesse a keddet. (Valamint előre éljen május másodika is!)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése