2024. április 10., szerda

Érteni valamihez, valamiért

Szandi, a felcsútista főpolgár-mesterjelölt, nyilván a mesterterv részeként, kitett valami kampányvideót TicTac-ra taktikusan (és még csak nem is tiktokban), hogy hány dolog van, amit Karácsony lord mayor nem tud utána csinálni.  Három. A Geri nem tud menstruálni, gyereket szülni, és tutira szarul sminkel. 

Jó persze, igazából abba köt bele, hogy a nem létező jogosítványa nem beszél jól angolul, meg hogy még valami, már nem emlékszem. Akkora hatással volt rám a propagandája, hogy kisült a rövidtávú memóriám, ebből is látszik, hogy kompetens jelölt a kaszinóvédelmi honminiszter felesége, a szót is milyen szépen vitte a pártinfókon, természetesen kormányilag.

Szavaznék is rá biztosan, csak nem vagyok pest-budai, ami önmagában nem nagy szám, hisz prágai sem vagyok, vagy madridi sem, egy csomó másik fővárosban is nem lakok, ráadásul egyszerre. 

De a már zajló kampányban (mely főleg a másiknak beszólás formáját ölti fel) igen vicces, hogy egyesek (ún. „elemzők“) azt hasonlítgatják, melyik főpolgár-jelölt ért jobban a városvezetéshez. Hogy az egyik volt kerületi alispán, és most is ő vezeti a fűvárost, a másik meg volt már az előző helyettese, a harmadik ellenben igen ért a közlekedéshez (csak nem tudni, hogy máshoz mennyire), miközben a negyedikről annyit tudni, hogy tök esélytelen, de legalább fura neve van, azaz akár látszhat is kicsit a nyilvánosságban.

Pedig mindez nem számít. Egy főpolgárnak nem kell érteni a városvezetéshez, nálunk eleve nem kell érteni semmilyen vezetőnek ahhoz a területhez, melyen épp vezet valami szervezetet. Egyrészt, mert amúgy is a hűség és a lojalitás végteleníthetősége a döntő (az éppen kihez), másrészt meg elég ha jól tud válogatni maga köré egy olyan csapatot, amiben az egyes részterületekhez tényleg értő szakszemélyek vannak.

Egy miniszterelnök, nagyvárosi polgármester, vagy a Gigamega Zrt. elnök-vezérigazgatója legyen jó HR-es, profi kommunikátor, enyhén szociopata, és máris igen hatékonyan vezet, Gyakorlatilag bármit, országot, multicéget, vadászbombázót, áramot. Én például nem lennék jó vezető, mert az még oké, hogy nem értek semmi piacképeshez, de túl empatikus vagyok, miközben váratlan pillanatokban esek pánikba, nincs jogosítványom, még rollerre se, úgyhogy vezetni részemről csak áramot tudok, bár nem szeretek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése