2022. március 24., csütörtök

Le, vereségre!

Oké tudom, március 15 már elmúlt, de nekem csak most jött szembe a pártvezér és kancellár szónoklata. Mert rendszerint nem vagyok abban a hangulatban, hogy a felcsúti ostoba közhely-öblögetését hallgassam, van nekem elég bajon rajta kívül is. Miután azonban terminátorozott egy ízléstelent a fészbuk oldalán, a 444 megint beidézte az "ünnepi" beszédét. Úgyhogy most utólag meghallgattam, részletekben persze, mert ehhez a szarhoz nincs idegrendszerem. És hát ja, ez nem ünnepi beszéd volt, konkrétan 1848 szóba sem került, sehol egy Petőfi, egy Kossuth (pláne nem egy Táncsics, az mondjuk már mindenen túlmenően szánalmas lett volna), 12 pont, mifene. 

Helyette az országos derékbőségű döbrögi előadott egy nettó polgárháborús uszítást. Pont akkor, mikor a közelben egy valódi háború zajlik, nemzetközi fórumokon már ő sem mer keménykedni, behúzott farokkal megszavaz bármit, de itthon úgy beszél, mintha mindjárt nálunk rendeznék a harmadik világháborút. Mondjuk olimpia helyett. Ilyet szólt ez az egyre inkább falusi tanácselnök alakú, véletlenül sem államférfi:

„Ezt a választást meg kell és meg is fogjuk nyerni. Megnyerjük, és akkor béke, biztonság és nyugalom lesz Magyarországon. A mai napon a tanácsot megtartottuk, most befordulunk a célegyenesbe. 19 nap menetelés vár ránk, és a végén, április 3-án megvívunk velük. Induljunk hát, és nyerjük meg életünk legfontosabb csatáját! Adjuk meg nekik, ami jár, és védjük meg Magyarországot! Mi, magyarok együtt, nem másért, hanem egymásért. Magasba a zászlókat! Fel, győzelemre! A Jóisten mindannyiunk fölött, Magyarország mindenek előtt!”

Ennek a baromnak már húsz éve minden időközi választás az utolsó nagy csata (a rendes parlamentiekről nem is szólva), hogy még csak ezt kell megnyerniük, és soha többet nem lehet majd őket kibaszni a hatalomból, aztán persze mindig jön a következő utolsó nagy csata. Mert mindig rájön de, ki lehet őket.
És különösen szép az a fordulat, hogy "a mai napon a tanácsot megtartottuk". Mi a frász? Szerinte az, hogy a szektája fanatikusai előtt szónokol, az tanácskozás? Ennyire elmentek már neki otthonról? Avagy csak legújabb autokráciája lassan Tanácsköztársaság lesz, népbiztosokkal meg minden, bár kissé történelmietlen módon ő itt most nem vörös- hanem fehérterrorra buzdít. Szimbolikusan persze, de hát a politikai szónoklat esetében legtöbbször (úgy minimum tíz éve) maga a hadüzenet, a háború meg ehhez képest a mindenen és mindenkin átgázoló, önkényes jogalkotás. Csak mert a hatalomból sose lehet elég, és mert megteheti.

A jóistenezésről meg annyit, hogy a faszi annyira tűnik kereszténynek, mint a macska, aki a templom egerére vadászik. Szóval vagy Isten van fölötte, csak nem jó, vagy valaki más, csak akkor nem Isten. A kettő együtt nekem nem jön össze. Persze én már csak egy szánnivaló agnosztikus vagyok, bár ha lenne Isten, én hinnék benne. A felcsúti meg szerintem a saját egójának árnyékában él, az az ami már túlnőtt rajta, nem valami természetfeletti.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése