2022. március 22., kedd

Mielőtt mindennek vége

Ez is egy filmcím, mondjuk az eredeti tömörebb (How It Ends - csak ez tavalyi, miközben volt valami akciószar is ugyanezzel a címmel, még 2018-ban), de maga a film is tömör. Nem túl hosszú, kevés szereplő a kihalt utcákon, valami furcsa, lebegő hangulat, de hát ilyen a világvége, mikor valami kedvesen barkácshangulatú fekete komédiában köszönt be.
Na ja, nagyjából évente érkezik egy-egy üstökös Hollywoodba, és ehhez képest még sajnálatos módon itt vagyunk, és ez itt pont (az egyik) tavalyi darab. Csak míg mondjuk a Ne nézz fel! úgy vicces, hogy közben fúde társadalom- és kultúrkritikus, ez úgy vicces, hogy közben eléggé, de nem csöpögősen melankolikus.

Ez az üstökös, ez olyan, hogy nem kegyelmez, nincs esély, senki nem akarja megmenteni már az emberiséget, mindenki az utolsó napra készül, világvége-bulikkal, egy utolsó nagy kicsapongásra, ha már úgyis minden mindegy. Így tesz Liza is, a főszereplő, akinek eredetileg annyi terve van, hogy rohadtul beszív, aztán mindenkivel együtt elhalálozik. Ráadásul - ha már egy kissé abszurd az egész - tekernek egyet a sztorin azzal, hogy nem egyedül töltené, ezt az utolsó napot, hanem a fiatalkori énjével, aki nem valós személy, de ehhez képest elég nagydumás egy csaj, és meglehetős lelkesen sminkel.

mafab.hu

Mert a világvége buli helyett igazából elindulnak, hogy mindenféle exekkel meg rokonokkal rendezzék vitás ügyeiket, bár néha nem kifejezetten azt szeretnék elmondani valakinek, hogy szereti(k), hanem hogy rohadjon meg, csak ez eddig valahogy nem jött elő ilyen explicit módon. Az autójukat ellopják, a kevés alak, akikbe egyáltalán belefutnak meg egyre furábbak.
A film nagy részében egyébként ketten sétálnak mindenféle kertvárosi utcákon, ahol már autók sem járnak, szóval már megint az egyik kedvenc műfajomnál, az ironikusra hangszerelt kamaradrámánál tartunk.

Ez egy two-women-show, aminek fő alkotója Zoe Lister-Jones (ő az idősebb Liza), aki egy Daryl Wein nevű fickóval együtt jegyzi a forgatókönyvet, ők ketten a rendezők és producerek, Wein az operatőr, szóval tényleg szerzői filmmel van dolgunk. És ott van még Cailee Spaeny, akiről eddig kevesen hallottak, de ha mégsem jön az üstökös, azért még biztos sokan fognak.
Kivéve, ha a film valós eseményeken alapul, mert ez esetben a saját fiatalabb énjeink vagyunk már csupán, akik valahogy itt ragadtak egy szétfüvezett apokalipszis szánalmas maradékaiként.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése