2022. március 27., vasárnap

A CC-problematika

Mindenoroszok Cárelnöke fontosnak érezte, hogy a helyzet van esetén is értekezzen kissé a hanyatló nyugati imperializmus kulturális minősíthetetlenségéről, melyhez képest természetesen a dinamikus keleti imperializmus, maga a tőről metszett tradicionális józan észen állás.

Mert hogy VV Putyin (mit tegyünk, ez a neve), a jelen kétségtelenül egyik legnagyobb reality-sztárja (Trampli exelnökkel együtt persze) egy sajtót tájokoztató alkalom alkalmával kiállt J.K. Rowling mellett. Szegény nőnek biztos pont ezt hiányzott, egy "Védjen meg téged a Putyin!" ma már igazán gonosz átoknak számít, nyilván nem boldog tőle, hogy ő lett az ürügy, aki kapcsán  cancel culture, az eltörléskultúra  kérdése előjött.

A téma, ami az utcán lever, arról szól, hogy igenis lehet, sokszor üdvös és néha kell a múltat végképp eltörölni, a jelen aktuális értékeinek, de még inkább érzékenységeinek és ízlésítéleteinek mentén. Írjuk át az Othellót, mert rasszista, döntsük le Thomas Jefferson szobrát mert rabszolgatartó volt etc.
Na ja, de attól mert ledöntjük, cenzúrázzuk, kihúzzuk, elfelejtjük, attól azok a dolgok akkor és ott úgy voltak. És elfelejteni ezeket, meg pont nem érdemes, mert ki nem tanul a történelemből, az majd jól megismétli blabla, viszont a másik ilyen közhellyel ellentétben a tragédiákat is rendszerint tragédiákként játsszuk újra, és csak kurva ritkán komédiákként.

Nekem erről a szobordöntős őrületről jutott eszembe példaként az, hogy nálunk  rendszerváltás környékén erre kitaláltak egy jó megoldást. A nemlézető szocializmus (vö. államkapitalizmus) emblematikus szobrait és kisebb emlékműveit nem hagyták az eredeti helyükön, de nem is robbantották szét azokat, hanem betették egy szoborparkba, a város szélén. Ahol ezek a művészileg amúgy elég vegyes értékű műdarabok egyfelől nincsenek direktben szem előtt, másfelől egymás társaságában egy sajátos kontextusba kerülnek, már nem azt jelentik, amire szánták őket, de nem is lett belőlük építési törmelék. Nem törölni kell a múlt ma már vállalhatatlan elemeit, hanem kontextusba helyezni.


hu.pinterest.com

De ez a bölcsészkedő okoskodás nyilván nem pálya VV-nél, ő simán csak azt hozta föl, hogy Oroszországot is el akarják törölni, naná az amerikaiak. Ócska egy csúsztatás, hisz egy országot, egy népet és annak komplett kultúráját nemigen lehet tokkal-vonóval eltörölni, de egy háborús  retorikához jól passzol. Hogy ja, mi bazi nagy nemzet vagyunk, a mi kultúránk a kultúra, épp ezért a világ ellenünk, mert irigyek, és kicsit félnek tőlünk, úgyhogy egy világhatalomnak pont azzal a lendülettel mennek neki a gonosz mindenki mások, mint mint egy írónak a popkultúra képmutatói, egy félreértett mondatért. (Ő arról beszélt, hogy számára igazából azok a nők, akik menstruálnak, mire lett belőle egy transzfób náci, miközben egy rossz szava nem volt  a transzneműekre. Csak szólt, hogy ők másképp nők, például mert hosszabb-rövidebb ideig, de férfiként nevelkedtek és éltek, vagy fordított esetben nőként, egy abban a testben.)

Na mos, ha Vlagyimir Vlagyimirovics szerint egy ilyen antiRowling-szintű kultúrkampffal , meg seregnyi trollkommentelővel el lehet törölni nemhogy az orosz kultúrát, de magát Oroszországot is, akkor Oroszország annyit is ér. De nyilván nem így érti. Ha viszont úgy, hogy a szemét jenkik ezzel a módszerrel akarják őket eltörölni, akkor hülye, mert durván lebecsüli az egyik rivális nagyhatalmat, ennyire hülyének nézve őket.
Persze a legvalószínűbb, hogy simán csak kellett valami elsőre jól hangzó baromságot mondania, hogy addig se lebombázott kórházakról, meg elaknásított menekülési útvonalakról legyen szó. Bár az orosz sajtó ilyenekről nyilván nem kérdezi, másoknak meg nem válaszol.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése