2022. március 25., péntek

Már az új sem a régi

Feszült unalomban várta az értő közönség az idei forma egyes szezont, de valójában - mint ahogy évek óta - érdektelen, akár egy napirend előtti hozzászólás, azaz nagyot akar mutatni, de három ócska közhelynél nem jut tovább. Az első verseny álmosító volt, a szokásos vonatozós körözés, legfeljebb kicsit más sorrendben, de a hú de várt forradalmi változásokból a magamfajta néző egyelőre annyit lát, hogy az autók az eddig megszokottnál is rondábbak.

Ezek jobban tetszettek... (crash.net)

Így aztán, sok-sok év valódi versenynézés után, pár  éve már csak háttértévézem a futamokat (meg nincs már Petra, akivel lehetett együtt nézni), de teljesen nem bírok lehasadni róla. Nosztalgia, vagy mi a frász, mikor '86-ban, 12 évesen egy balatoni nyaraló fekete-fehér tévéjén néztem az időmérőket (akkoriban kettő volt), meg az újságosnál megvetettem anyámékkal a vonatkozó színes magazint, a fene gondolta volna, hogy ez egy több, mint harminc évig tartó mánia lesz. Ami lassan elmúlik, de ennyi idő nem múlhat el büntetlenül.

Úgyhogy kicsit vártam, hogy hátha jobb lesz idén, mint az utóbbi pár évben (jó, tavaly nem volt annyira unalmas, csak eléggé), de ez nem látszik jönni. Ehhez képest megtekintettem, a laptop felett időnként átpillantva, a mai szabadedzést is, csak mert idegi alapon be van akadva, hogy bírom ha színes versenyautók köröznek a nagy képernyőn, ez olyan otthonos érzés.

Ehhez képest már nem is emlékszem az eredményekre, az egész keringve benzinégetés jelentéktelennek tűnt, ráadásul nincsenek már karizmatikus kommentátorok sem, csak ilyen unalmas "szakértők", de én a második " a hátsó segédszárny beállítása, a diffúzor szögéhez képest" típusú szövegnél kezdtem bealudni, a gumiválasztás taktikai és stratégiai kérdései kitárgyalásának harmadik percében pedig elkapcsoltam, a szomszéd mozicsatornán ugyanis épp reklámok mentek, és - borzasztó leírni is, de - üdítően hatottak rám.

Két mozzanat volt érdekes az egészben. Az egyik, hogy valami habszivacs-alapú jelzőtáblát nem szereltek fel (vagy nem eléggé), és az egyik autó elsodorta. Micsoda izgalom, micsoda dráma, gondoltam rögtön. Aztán végül lett némi igazi dráma is. A pálya közelében konkrétan felrobban egy olajtároló, és talán nem  magától, mert valami iráni finanszírozású jemeni terrorista sejt rögtön magára is vállalta, hogy ők voltak. Ha ez így van, akkor tényleg lett valami újdonság az idei forma egy egyformaságában, mert asszem olyan még nem volt, hogy merénylete elkövetését eszközöljék egy versenyhétvégén, a pálya közelében. Úgyhogy még az is lehet, hogy elmarad az egész cirkusz, ama másik cirkusz miatt, pedig már épp elhatároztam, hogy azért megnézem az időmérőt meg a versenyt. De ha nem lesz, nézhetek helyette valami filmet a kedvenc műfajaim (darabolós horror, dilemmázós kamaradráma, cselekményes pornó) valamelyikéből, majd a biztonság kedvéért töltök le valamit.
Kár hogy versenyautós-darabolós, lélektani kamarapornót, még nem forgatott senki. Pedig már sokat kerestem.

Ennek a szagát érezték a versenyzők is. (index.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése