2022. március 26., szombat

Úgy akarom, ahogy lesz!

Ez lehet az orosz főkatonák és mégfőbb politikusok jelmondata mostanában (nem is beszélve a Legfőbb Vezér mögöttük tornyosuló, agyonbtoxolt jelmondatairól), hisz a villámháború finoman szólva se jött be. Valami olyasmit terveltek ki ezek, hogy pár nap alatt lerohanják Ukrajnát, az ukrajnákok hevesen megadják magukat, az orosz többségű területeken meg eleve felszabadítóként üdvözlik a dicsőséges Vörös Hadsereg utódpártját. No igen, van az a mennyiségű vodka-kokain kombó, amitől ez életszerűnek látszhatott, a Kreml valamelyik dúsan aranyozott szalonjában legalább is. Ámde.

A blitzkrieg-ből lett ugye egy masszív ellenállás, nemzetközi szankciók, és kiderült, hogy a főleg messziről ágyúzásra alapozott harcmodor pusztító ugyan, de a győzelemhez kevés, ahhoz valószínűleg utcai gerillaharcokban kellene bevenni egyesével a városokat, amiben a ruszkik meg nem jók. Ők tényleg bombázásra és ágyúzásra alapoznak, meg arra, hogy a fél világ betojva találgatja, vajon remeg-e Vlagyimir Vlagyimirovics keze az atomrakéták indítógombja felett. De ez utóbbival is csak zsarolni lehet, atomfegyvert bevetni viszont nagyon nem lehet, mert abból jönne a harmadik világháború, azt meg nem nyerhetné meg senki.

Mondjuk ezt a mostanit sem. Moszkvában láthatóan már azon töprengenek, hogy lehet kihátrálni az egészből súlyos (otthoni) arcvesztés nélkül, hogy lehetőleg ne legyen lázadás a feláldozott életek, az elégetett csillió rubel, meg a mindennapokban is érezhető áruhiány, és persze a fokozódó elnyomás miatt. Már nem tudnak olyan statáriális törvényeket hozni, nem bírnak annyi ellenzékit lecsukni, hogy ne legyenek háborúellenes tüntetések, minél szarabb a helyzet, annál inkább.

Úgyhogy most szétcsapott tekintetű főkatonák előadják, hogy Nyugat-Ukrajnában akkor visszavesznek a tempóból, és koncentrálnak az amúgy is szakadárok által zaklatott keleti megyékre. Azokat (pláne, mert határosak Oroszországgal) könnyebb elfoglalni, egy koncentrált invázió ellen az ukránok se tudnának mit tenni, és ami a legfontosabb, ezt el lehetne adni otthon is győzelemként. Úgyhogy most arról szól a üresfejűeknek szánt propaganda, hogy nyugaton elérték amit akartak. Egy faszt, ez nyilvánvaló, egyszerűen nem bírták a többfrontos nyomulást, úgyhogy most azt mondják, eleve ez volt a cél. Pont mint a viccbeli részeg, aki kiszól az út menti árokból, hogy én így szoktam leszállni a bicikliről!
Utólag már tudják, hogy mindig is azt akarták, ami végül lett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése