2012. december 7., péntek

Fenyőfákk



A karácsony szimbóleuma a karácsonyfa a mákos bejgli meg hőn utált rokonok kínos látogatása, de ez esetben koncentráljunk a fára. A karácsonyfa eredetileg egy növény volt, pontosabban egy haldokló örökzöld, melyet a nappaliban helyeztük el, fenyőillata volt és kitakarta a tévé felét. Mára azonban, hála a modern tudománynak, műfenyőkre aggatunk műanyag díszeket, ez legalább olyan tűzveszélyes, de legalább ugyanúgy kitakarja a tévét. A műfenyő-alapú karácsonyfáknak azonban számos alaptípusa van:

1.       Nosztalgikus/retró
A nosztalgikus változat alapja a zöld, szőrös partvisnyél, melyből zöld szőrös drótok állnak ki ritkásan, fenyőre legfeljebb annyiban hasonlít, mint KDNP-s képviselő Jézusra, vagyis mindkettő visszaveri a fényt, de a hasonlóságnak ezzel vége is. Az ilyen „fára” adekvát dísz az agyongyötört ezüst boa, a tavalyról megmaradt kőkemény szaloncukor valamint a szigszalaggal tuningolt égősor, klasszikus, ún. „karácsonyfaégőkkel”, melyeket ma már csak egészen öreg rokonok pincéjéből lehet beszerezni, ha egyáltalán.
Az ilyen fa elsődleges lelőhelye a 80-as évek, azon belül is a sarki ábécé (a pénztár mögött balra), ahová Marika, a boltvezető-helyettes helyezte, hogy az akciós Éva vermuttal meg az éretlen banánnal együtt emelje az ünnepi készülődés fényét.

2.       Nosztalgikus/retró 2.
A másik klasszik változat lehetett akár igazi fa is, sőt főleg az volt (e tekintetben nyilván kakukktojás itt, vagy kakukk-csokimikulás), iskolákban és művelődési házakban volt található, és lényegét a lelkes, ám teljesen béna gyerekek által gányolt díszek adták. Színes papírból kivágott mindenféle biszbaszok, karácsonyi játszóházakban elkövetett festett tobozok, szélsőséges esetben pattogatott kukoricából (ez igazából a popkorn elődje) fűzött izék jellemezték, meg egy két kóbor szaloncukor-papír, melyből rendszerint már díszítés közben kicsórták a zselés cuccot a szerencsések. Az ilyen karácsonyfák sajátossága volt továbbá az átható technokol-szag meg az, hogy már az ünnep előtt (vagyis a téli szünet kezdetekor) kidobták, az egyszerűség kedvéért a díszekkel együtt. elvégre a jövő harmadikosainak is kell hagyni valami feladatot.

3.       Posztmodern/trendi
Lényege hogy eleve ne hasonlítson semmilyen növényre, nehogy megzavarja az urbánus lelkek kifinomult dekadenciáját. Ezért bár jobbára fenyő formájú, a színe lila, piros, esetleg fehér, de láttam már ezüst színű, illetve fekete (!) változatot is, felkészül a kék és az átlátszó, esetleg a csíkos. Az ilyen fára dísz alig kell, néhány gömb meg, pár csiszolt kristály-angyalka és rengeteg fény, LED of course.
Lelőhelye  bármilyen épület ami magas, üveg borítja és nem lehet bent dohányozni (köznapi megfogalmazásban irodaház) valamint drága butikok, ahol valószínűtlenre sminkelt ijesztő luvnyák üveges tekintete is erősíti az összhatást.
(A fehér fával amúgy vigyázni kell, mert lehet, hogy valami neonáci buliba csöppenünk:  White Power - Fehér Karácsony, Télapó árpádsávban, Jézuska a kettős kereszten, fellép Szálasi Ferenc Caramel.)

4.       Plázás
A plázás műfenyő sajátossága hogy sok van belőle, konzervatív összeállítású (zöld-piros-arany, esetleg lila is van benne) és a teljesen egyforma fák végeláthatatlan sorban húzódnak a folyosókon, néha pedig egy félreeső sarokból ijesztenek ránk. Az ilyen fenyőkre az agresszív terjeszkedés jellemző, néha nem csak fa formájúak hanem felkúsznak a falakra  meg az üzletek portálaira is, esetleg a pocokra. Nyilván egy nagy gyárban készítik őket csíkos rongyokba öltözött bangladesi manók a fapados északi sarkon, vagyis a trópusokon.

5.       Otthoni
Na, ez bármilyen lehet, a lényeg a barkácsáruházas, rosszabb esetben kínai boltos műfa, aztán mehet rá a nagyi kopott üveg angyalkája, a ’86-os szavalóversenyen nyert plüss szarvas csengettyűje meg a hiperben frissen beszerzett csillogó izék. Szaloncukor ízlés de főleg pénztárca függvényében, esetleg habkarika, de azt jobb időben megenni, a fán úgysem mutat olyan jól, illetve csak az 1. pontban tárgyalt változat esetén.

Van aztán még az adventi koszorú, bár felhasználói nagy részének valszeg gőze sincs arról, mi is az advent igazából. (Valami izé a Hargitán.) közös sajátosságuk, hogy asztali változaton soha sem gyújtják meg a gyertyákat, (mert minek, meg jó lesz jövőre is, meg hátha füstöl), az ajtóra akasztható változat meg mindig ronda (mivel eleve giccs). Ez utóbbiból a legmenőbb a mozgásérzékelős-énekelős, mert nincs is annál jobb, mint mikor a szeretet ünnepére készülődve lessük az ablaból, hogy kap szívrohamot a postás vagy a gázóra-leolvasó.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése