2012. november 29., csütörtök

Szalonna, cukor



Közeledik a karácsony, jön mint tank és legázol, mi meg görcsösen pórbálunk ünnepélyes hangulatba kerülni, ahogy ugye nem is lehet.
Nálunk karácsonykor mindig sok népszokás van, vagyis sok mindent szoktunk, mint nép. A legfontosabb a műfenyő-porszívózás, a tojáslikőr-fogyasztás, a teszkóban sorban állás, a hülye ajándékokhoz jó képet vágás  és az égési sérülések elszenvedése vacsorafőzés közben. Valamint az idegeskedés, hogy a végén ehető lesz-e a karácsonyi puding, amit teljesen tradicionális recept szerint készítünk, csak barndy helyett whisky, mazsola helyett áfonya, tejszín helyett tej van benne, és feleannyi ideig gőzölődik, mint a recept írja, meg nem is készül el hetekkel az ünnep előtt, bár igaz, hogy néha hetek alatt sem fogy el… De azért igen tradicionális, elvégre így szoktuk készíteni már legalább kétszer.

Meg karácsonykor szokás énekelni is, de azt nem szoktunk, még kihívnák a szomszédok a rendőrséget (illetve ez esetben inkább a csendőrség jönne jól), plusz a kutyát sem kínoznánk, maradna hát a betlehemezés, de ahhoz meg drága a repülőjegy, meg arrafelé most sokat robbantanak a palesztinok. Így marad a munkakerülés és kajálás, a sok hagyományos népi étellel (roston sült halászlé, rántott krumplisaláta, ecetes hal meg szusi, esetleg halas bejgli, bilagit). 

Állítólag a karácsony eredetileg valami vallási ünnep lenne, ekkor ünnepelte a fény győzelmét Jézusmária a druida, aki  a szentföldön született ettől lett Szent Jézus, akit később a rómaiak fára szögeztek, de az húsvétkor volt vagy március 15-én, már nem emlékszem pontosan.  (Lehet hogy március 15. az volt, mikor egy Brútusz nevű teisfiam római megpróbálta leszúrni, hiába ezekkel a rómaiakkal mindig baj van, még szerencse hogy legalább a vízvezetéket feltalálták.) A lényeg, hogy Brútusz krisztus karácsonykor született, de nem tudni pontosan mikor, ezért áll több napból az ünnep, és mindig hétvégére esik (karácsonyvasárnap, karácsonyhétfő). Aztán újévkor meg újjászületett és elment a Holdra az ottani mormonoknak prédikálni, ezt ünnepeljük szilveszterkor, ami nagyon szerencsés nap, kivéve ha péntek tizenharmadikára esik. De idén szerencsére nem.

Meg ilyenkor veszünk ajándékot egymásnak, ami tök fölösleges, elég lenne, ha csak nekem venne ajándékot mindenki, mert ugye jobb kapni mint adni, meg akkor az enyém lenne az összes bélyeg meg karamellás nápolyi, a Krisztus nevű meg úgyis fel van szögezve a fára, ma is láttam hogy még ott van, szóval neki most épp nem kell nápolyi, bélyeg meg pláne nem. (Ő nyilván nem levelezik hagyományos módon, hanem látomásos hangüzenetben nyelveken szól az égő karácsonyfából a prófétáknak, vagy simán csak szkájpol.)
Az ideális karácsonyi ajándék pedig nyilván egy karamellás pudingokkal díszített, rántott hal alakú műfenyőt ábrázoló bélyeg, krumplisalátával. Meg lehet venni csokinyulat mikulásnak csomagolva.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése