2024. július 1., hétfő

A gondolkodó állat

Mostanában egyre nagyobb bajban vagyok, mikor le kell szállítanom a szokásos havi szociálpszichológia alakú, tudományos ismeretterjesztő igénytelenségű cikkeimet. Mer' úgy 2015 óta írom ezeket, ha jól emlékszem, és már magam sem emlékszem, milyen témákat írtam már meg. Ma például nekiálltam valami játékelméleti ihletettségűnek, de úgy három bekezdés után megérett bennem a bizonyosság, hogy én erről már írtam, talán nem is olyan régen, szóval már valamikor időszámításunk után.

Úgyhogy bár ma kettőt is meg akartam írni, csak egyet sikerült, aztán jól lefagytam, hogy de akkor én most miről? Jelenleg úgy állok a magammal vívott meccsel, hogy marad a téma, csak kiemelek belőle egy szeletet, és azt fogom majd fú de részletesen, sőt, lehet hogy alaposan megírni: Nem kizárt, hogy igen szakszerűen.

De ha kitalálok egy másikat, ami még tuti nem volt, az lenne az igazi. Mondjuk valami ilyesmit, hogy "A tériszony hatása a párkapcsolatokra, a repülés és az óriáskerekek viszonylatában". Esetleg "Az alvás pszichológiája és politikai szociológiája napjainktól napjainkig." de tényleg, mostanában már néha elég marginális témákat veszek elő, és próbálok értelmezni az adott tudomány fogalomrendszerével, ami néha persze a szociológia lesz, nem mintha a többségnek feltűnne a különbség. pláne ha nekem se nagyon.

De asszem maradok a döntéselmélet heurisztikus izéinél, meg az önigazolásnál (mikor megmagyarázzuk magunknak, hogy jó ötlet volt zenélő szalámiszeletelőt venni kenyér helyett, mert a kenyérhez az úgysem lenne jó), az olyan hálás téma. Elvégre a legtöbben abban a hiszemben éljük a létezésünket, hogy racionális állatok vagyunk (én nem) és emiatt különbözünk el a természettől. Miközben simán csak gondolkodó állatok vagyunk, a gondolkodásunk viszont bazi nagy részben irracionális, de hát ezért szép a popszakma...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése