2024. július 13., szombat

Nemaza Feri

Szombat Tizenharmadika van, ez csak egy hangyányi árnyalattal jobb, mintha péntek lenne, mert az mégis csak aggasztóan közel esik. És vannak ezek az időzónák, amiknél mikor az egyikben péntek tizenkettedike van még, a másikban már szombat tizenharmadika, és mennyire peches az a bárki, aki mondjuk épp egyikből a másikba utazik, hisz külön-külön, de összejön neki a P13. (És mondjuk úgy hívják, hogy Üdvöske, mert ma akkor van a névnapja. Bocs, rákattantam kissé az egészen hülye, de valami tér-idő anomália okán anyakönyvezhető keresztnevekre. Tényleg, Anomália névnap mikor van? Szerintem február 29. lenne az ideális, már csak azért is, mert jelentésében él a nemzet.)

Egyébként meg hónapokkal ezelőtt találtam valami érdekeset, ami viszont ma aktuális. Hogy ugyanis születésnapja van Zimmer Ferencnek. Aki nem a Tímár Péter-film Zimmer Ferije, sőt egyáltalán nem volt egy vicces alak, miként a története sem. 

Zimmer fajtárs ma született még 1891-ben, ilyen kereskedőfélének tanult, aztán tartalékos főhadnagyként harcolt az első világháborúban, nyilván a rossz oldalon, azaz a miénken. Alapítója volt a durván antiszemita, mondhatni protonáci Ébredő Magyarok Egyesületének, és tagja a Tudományos Fajvédő Egyesületnek. És miközben valami részvénytársaság igazgatója volt, az 1939-es választásokon bejutott a parlamentbe is, naná, hogy a Nyilaskeresztes Párt listájáról. (Később aztán függetlenként politizálgatott a Tiszteletlen Házban, de ez utólag sem menti, hogy mekkora náci volt.)

A háború után perbe fogták „népellenes bűnök“ vádjával, de érdekes módon nem mint nyilast, hanem mint cégvezetőt. Hogy miért pont, azt tudja fene, nem találtam róla semmit. de hát így jár az ember, ha alsó-középszerű vígjátékokat néz, és viccből rákeres a címszereplőre. Amúgy Zimmer Nemferi Ferencről azt sem tudja az utókor, mikor és hol halt meg, nem mintha kár lenne az emlékéért.

Az eredeti volt már, ja. Ez egy feldolgozás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése