2024. július 9., kedd

A védett szuvenír és a "Közöd hozzá?"-paradigma

Az Átlátszó és a Transparency International is megtagadja az együttműködést a Szuvenírvédelmi Főhivatallal, mondván, hogy ők nem politikai párt vagy mozgalom, und nem gyakorolnak közhatalmat, szóval a sekélyen sem tisztelt Sóhivatal, ez a putyini diktatúrát idéző csürhe menjen a picsába. (És ja, az oroszoknál momentán, illetve már megint, a szokásos ügymenetnek megfelelően diktatúra van. Az a despotizmus már nem eufemizálható „autokráciának“, ahol az ellenzékieket megölik, vagy ócska koncepciós perekkel küldik szibériai munkatáborokba, aztán ölik meg, és ahol az árulónak bélyegzett, korábbi rendszerhű alakok is feltűnően gyakran esnek ki sokadik emelti ablakokból. Az ilyen rendszer az diktatúra.)

Amúgy tényleg az oroszoktól nyúlhatták le a Dagadték ennek a "Hivatalnak“ a koncepcióját, meg az azt megalapozó törvényt, hogy ugyanis nem lehet csak úgy külföldről támogatni mindenféle civil szervezeteket meg sajtótermékeket, mert az sérti Agyarország szuverenitását. Magyarországét mondjuk nem, de a különbség a felcsútista szekta, meg úgy általában az ország között, az pont az a nagy M. 
A ruszkiknál mondjuk a mindenféle antiputyinista söpredék simán csak „külföldi ügynök", és ott ezt annyival cinikusabban intézik, hogy még nekik kell ekként regisztráltatni magukat. A pártvezér és kancellár önkényuralma itt még nem tart, bár igénye az nyilván volna rá, hisz nekik aztán tényleg a legszebb öröm a kár. Akár. (Egyébként ha például egy német alapítvány támogat egy magyart, az per definitionem nem is külföldi támogatás, mert az EU-n belül azért szabadon áramolhat a pénz, ahogy a felcsútisták is megtolták Salvini vagy Le Pen kampányát, és akkor azzal szerintük nem volt semmi baj.)

Az fentebb említett  két szervezettel az a probléma amúgy, hogy a választói akaratot befolyásolják, és közben elfogadnak donációt külföldről is. Hát, ez tényleg kurva nagy botrány, elvégre a választói akarat befolyásolására irányuló tevékenységet nálunk kizárólag pártirányítás alatt álló minisztériumok, hivatalok, oligarchák, állami cégek, álcivil kormányhitű szervezetek, elfogult és kiegyensúlyozatlan közmédia állami média, különféle „kutatóintézetek“, alapítványok, szövetségek és egyházak végezhetnek. Közpénzből persze, azaz az adófizetők maguk finanszírozzák meg a saját befolyásolásukat, ez így szuverén kérem szépen! Igen nagyon szuverén!

Erre jön egy ilyen Átlátszó, és azt válaszolja a hivatalnak, hogy az általuk kért adatok egy részéhez semmi közük, amihez meg igen, azt nézzék meg a honlapjukon, ott van minden. Ami szép fricska a a régóta Döbrögi-üzemmódban működő hatalomnak, akik már nyilván gondolkodnak, hogy akkor most hogyan lehetne mégis kicsinálni őket. Elvégre ötleteik számosak, gátlásaik nincsenek, és Semmilyen Zsolt bármikor kész benyújtani valami törvényjavaslatot, éjfél előtt öt perccel, csak hogy másnapra már írott jog legyen belőle. Elvégre ez pont így nagyon illiberális, ami ugye az önkény, a cinizmus, és a hatalommal való visszaélés kombója, egy szóba sűrítve. Nem ideológia, nem politika, hatalomtechnika, de az minden áron.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése