2024. július 11., csütörtök

Reptér

Széles körben zúgnak, zúgolódnak az olaszok, főleg a nem kifejezetten jobboldaliak (és vannak ők számosan), mert a milánói Malpensa repülőteret Silvio Berlusconiról, Olaszország egykori miniszterelnökéről nevezik el. Hát ja, egy bordélyt stílszerűbb lenne az unga-bunga partijairól elhírhedt egykori médiamágnásról és populista pszichopata politikusról (PPP) elnevezni, mondhatni az méltó emléket állítana méltatlan személyének.

Berlusconi érdemtelenül kerülne olyan társaságba, amiben többek közt Kolombusz,  Leonardo da Vinci, Verdi vagy Fellini is benne van. Ugyanis róluk már van repülőtér elnevezve a taljánoknál, és oké hogy SB miniszterelnök is volt, de azt mi innen pontosan látjuk, hogy az önmagában semmit nem jelent, attól még bárki lehet egy rohadék. 

A jelen kontextusában mondjuk Berlusconi volt az olasz Trump, azaz gátlástalan üzleti hiénából lett közveszélyes populista hatalomtechnikus. Műveletlen volt, bunkó, kicsapongó, és nehezen küzdött meg az öregedés tudatával, miként a kopaszodással is. De egyvalami biztosan nem volt: nagy formátumú államférfi, pláne történelmi személyiség, csak egy nyomulós, mindenkin átgázoló szélhámos. Jobban belegondolva, reptér helyett egy bőr- és nemibeteg gondozót is simán el lehetne nevezni róla, ahogy például Putyinról egy vágóhidat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése