2024. július 26., péntek

Idegesítő Bunkó akcióban

Mostanában rendszeresen belefutottam egy "vígjátéksorozatba", ahol indokolt az idézőjel, mert több epizód alatt egyszer sem röhögtem el magam, csak - népiesen szólva - felbaszódott bennem az ideg. Ez a rémes igénytelenség lenne az Jim szerint a világ (According to Jim), ami meglepő módon a főszereplőről, Jim Belushiról van elnevezve. Aki konkrétan egy alsó-középszerű ripacs, jobb pillanataiban is csak annyira vicces, mint egy reggeli hasmenés, de ez a széria úgy en bloc nem tartozik a jobb pillanatai közé.

Itt egy késő negyvenes, kora ötvenes családapát játszik (persze nem, ő mindig magát játssza, ezért nem igazi színész) valahonnan Chicago kertvárosából, aki valami építési vállalkozó, vagy mi a rák, ilyen flanelszexuális, kockás inges tapló. De tényleg, nem szép, viszont túlsúlyos, jellemében jellemtelen, mert nagyjából minden epizód ugyanarról szól: kitalál valamit, ami főleg csak neki jó, aztán próbál simliskedni, hazudozik össze-vissza, de azt is rosszul, mert egy műveletlen, farokméregető bunkó, úgyhogy mindig lebukik und megszégyenül. És ez, bár lehetne vicces, simán csak idegesítő, hisz Jim egy unszimpatikus alak, egy ripacs elővezetésében, ettől lesz aztán az egész végtelenül idegesítő.

A felesége meg egy intelligens ám(!) buta picsa, mert naiv, és végül mindent elnéz a tahó férjének. És még azt sem hiszi el a gyanútlan néző, hogy azért mert szerelmes belé, annyira nem működik köztük a dramaturgia (kémiáról szó sincs), hogy szekunder szégyen nézni is. Pláne mikor szerelmesen próbálnak dürrögni egymással a nagy megbocsátások után, na az akkora giccs, hogy fal adja a másikat. Szóval az egész sorozat a sablonos, nem vicces erőlködés, meg a hiteltelen érzelgősködés szánalmas elegye, és ezen a többi szereplő sem segít. Itt mindenki vagy szánnivaló, vagy idegesítő, vagy egy bunkó, vagy ezek valamilyen elegye, de igazi karatere egyiknek sincs, csak az agyunkra menésben jók.

És ez a szar meglehetősen népszerű volt Amerikában, mondjuk kulturálisan az a szint, de az nálunk is, legalább is megdöbbentő volt olvasni a port.hu-n a kommenteket. Az átlag hozzászóló szerint ugyanis Belushi jó pasi, jó színész, a sorozata meg nagyon vicces, többek kedvence. Aki meg lepontozza, annak nincs érzéke az igazi, kifinomult humorhoz...
Na, itt éreztem, hogy vagy rossz helyre születtem, vagy rosszkor, de valószínűleg mindkettő igaz.

openart.ai

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése