2024. július 25., csütörtök

Úgy szerette, majd megette

A kannibál is ember, ráadásul olyan ember, aki különösen szereti embertársait. Jó, főleg megenni, de ettől még vannak érzelmei (lelkiismeret-furdalása, na az nincs), lehet például szerelmes. Mint a Csontok meg minden című film főhősei, ami egy romantikus horror, ami azért érdekes egy műfaji katyvasz. (Nekem talán egy rémlik fel, a Coppola-féle Drakula, esetleg az Eleven testek, de az egyik vámpír- a másik meg zombifilm.)

A történetet nem mesélném végig, aki bírja az ilyet, nézze meg. Lényeg hogy van egy fiatal csaj, aki már gyerekkorában is megevett ezt-azt, de most menekül otthonról, mert valami pizsamapartin beleevett egy másik csajba. Találkozik egy-két másik kannibállal, mert ezek már a szagukról megismerik egymást, és egy fiatal sráccal indul megkeresni rég nem látott anyját.

Ez a kannibalizmus amúgy valami örökletes dolog lehet, mikor a csaj rátalál a muterre, az valami zárt intézetben van, mert megette a saját kezeit. De mire odáig elérnek, halottak szegélyezik az útjukat, ha már egy véres road movie-ban vagyunk, mint teszem azt a Született gyilkosok. És itt sincs happy end, a csávó erőszakos halált hal, de előtte megkéri a lányt, hogy egye meg, aki már csak a szerelem okán is megteszi.


Meredek, nemdebár? A fene tudja, mostanában ilyen filmekbe futok bele, ez a bizarr mozgóképek hete. (Legközelebb majd direkt keresek valami vígjátékot, amiről persze nem lesz kedvem megemlékezni itt.)
A vicces az, hogy a kannibalizmus csak hab a torkán, ennyi erővel lehetnének vámpírok is. Vadásznak, fogyasztanak az áldozatból, felismerik egymást, és ebéd után le kell zuhanyozniuk, ha már fülig véresek. David Kajganich forgatókönyvíró és Luca Guadagnino rendező csak annyit csavarnak a dolgon, hogy a kannibalizmus azért mégis durvábban hangzik. Főleg mert vámpírok nincsenek, kannibálok viszont időnként ma is előfordulnak, szóval ebben a felállásban súlyosabb az ügy.

Ugyanakkor már szinte láttam, ahogy coming outolnak, és megszervezik a kannibálok érdekvédelmi szervezetét, elvégre nem tehetnek arról amilyenek, egyszerűen ilyennek születtek. Például a srác esetében is csak kiderül, hogy a fater kannibál volt, de a nővére is az, a csajnak meg ugye az anyja. Szóval nem ők választották maguknak ezt a sorsot, amúgy normális emberek lennének, de nem megy. Bár van aki próbál leszokni, úgyhogy a Kannibál Büszkeség Mozgalom helyett jobb lenne (ebben a fikciós világban) az Anonim Kannibálok önsegítő csoportjainak hálózata. Ha már.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése