2024. július 12., péntek

A szereptévesztő misszionárius

Az elmúlt időszakban akkora békemissziót repülőzött össze a Dagadt, hogy a fal adja a másikat. Tárgyalt ugye Zelenszkij után Putyin elvtárssal is, és közvetlen utána Kijev minden eddiginél barbárabb bombázásában (rakétázásában) lépett szintet a békeharc. Ha a felcsúti ennyit bír elérni, akkor sürgősen hagyja abba, mert még néhány békemisszió, és mind meghalunk. (És ez nem túlzás, elvégre mind meghalunk. Egyszer majd.)

Közben ez az egész nagyjából arra volt csak jó, hogy az orosz diktátor hivatkozhasson arra, hogy lám, mégis csak szóba áll vele az EU. Pedig biztos szóltak neki, hogy a pártvezér és kancellár épp Brüsszel ellen vív szabadságharc jellegű háborút, csak még nem foglalta el, ahogy ő sem Kijevet. Az uniós vezetők meg közben kiakadtak, hogy de a Dagadtnak nincs is joga az EU nevében tárgyalni, ez a soros elnökség (amit az ország tölt be, nem ő személyesen, bármennyire is magáévá tette már XIV. Lajos elvét, hogy " Az állam én vagyok!"), szóval ez legfeljebb annyi lapot oszt neki, hogy ceremónia-, porond- vagy fedélzetmester lehet az Európai Tanács eseményein. De uniós diplomáciát művelni egyszemélyes show keretében, na ahhoz pont nincs semmiféle joga avagy felhatalmazása.

Úgyhogy most ot tartunk, hogy egyre több ország vezetői gondolkodnak (részben nyilvánosan) azon, hogyan is nézhetnék levegőnek a Felcsútok Géniuszát, azaz hogyan bojkottálhatnák a magyar soros elnökség rendezvényeit. Ez amúgy egyszerű, nem kell odamenni. Vagy pont akkor kell sokaknak pisilni és/vagy kávézni, mikor Kormány Viktor orbánfő kezdi produkálni magát.
Ez egyébként már meg is kezdődött. Országunk fura ura ugyanis fel akart szólalni az Európai Parlamentben, ahogy amúgy a soros elnök ország vezetői ilyenkor fel is szoktak, de neki valahogy pont nem találtak időt. Elvégre most alakul az új parlament, mindenféle tisztségviselőket meg kell választani, pozíciókról egyeztetni, úgyhogy sorry Mr. Prime Minister, de nincs időnk a hadoválását hallgatni. Küldje el ímélben, ha nem tudja mi az, mert leragadt az SMS-nél, akkor kérdezze meg valamelyik helyettes államtitkárát vagy gyerekét, már ha nincs épp átfedés a kettő között.

E mellet a Fehér Házban is felelőtlen diplomáciai kalandozásnak tartják a rapid béketurnét, az ukránok meg joggal aggódnak, ha bárki az ő kihagyásukkal akar a fegyverszünetről meg béketárgyalásokról egyeztetni a ruszki rezsimmel. Szóval a főminiszter már megint sáros gumicsizmában, félrészegen szeretne bálkirály lenni, elvégre büszke rá, hogy ő mindenkivel mer táncolni, és csak minden harmadik partnerét hányja nyakon.

Ahogy a törökök érzékelik Európát...
stanleymilton.com

--- O ---

És akkor még egy kis nemzetközi helyzet:
Joe Bidennek sikerült Putyinnak hívnia a mellette álló Zelenszkijt az aktuális NATO csúcson, ahová az ukrán elnök is hivatalos volt, tekintettel arra, hogy - amint véget ér a háború - komolyra fordulhat Ukrajna NATO-csatlakozása. De ha Biden papa marad az elnök, lehet hogy végül tévedésből az oroszokat veszik fel. 

Mondjuk volt ilyen terv, még kilencvenes évek elején, hogy ha már vége a hidegháborúnak, miért is ne tartozhatna az akkori két nagyhatalom (Kína még épp csak a fasorban volt) egy katonai tömbbe, elvégre anno az EU is azért jött létre, hogy az évszázados hagyományokkal bíró francia-német-brit ellentéteket, melyek hosszú háborúkat okoztak rendszeresen, felszámolják, inkluzíve a németek ne csináljanak már egy újabb világháborút, ha lehet. És hát lehetett.

De az durva, hogy Oroszországot egy posztkágébés pszichopata diktátor vezeti, Amerikát egy demens vénember, Kínát meg a Kommunista Párt (totális megfigyeléssel, átnevelő táborokkal, és megannyi szépséggel a hiénakapitalista, erőletetetten modernizáló máz alatt). És Amerikán az sem segít, ha Trampli Donáld lesz az elnök, mert akkor a nagyhatalmak közül már kettőt vezet egy-egy gátlástalan, mindenkin átgázoló fasz, amivel hát finoman szólva sem leszünk beljebb.

És az a szörnyű helyzet, hogy ezekhez képest még a lassú, tesze-tosza Európai Unió is egy kvázi-paradicsom, mert rengeteg sebből vérzik, de minden itthon elordibált kormányhitű baromság ellenére nem egy diktatúra, és nincsenek birodalmi álmai. Mondjuk a felcsúti féle wannabe-diktátorok ellen azért kiépíthetne valami komolyabb, mondhatni intézményesebb immunrendszert.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése