2024. július 11., csütörtök

Nem vegán, Vega

Ma van Suzanne Vega dalszerző-énekes 65. születésnapja, szóval ha magyar lenne, innentől lehetne mondjuk angyalföldi kisnyugdíjas, ami nyilván nem lesz. Egyrészt mert amerikai (közelebbről New York karcosabb oldalán nőtt föl), másrészt meg az efféle művészfélék nemigen szoktak nyugdíjba menni. Mert egy részük meghal fiatalon, a többieket meg nyolcvan felé sem lehet lerúgni a színpadról, és ez különösen igaz az ő generációjára, meg az előtte lévőre.

udiscovermusic.com

Azt hiszem mára a legtöbben úgy vannak vele, hogy vagy nem hallottak róla, vagy hallottak róla, csak nem hallottak tőle semmit. Aki viszont ismer némi valamit a Suzanne Vega-életműből, annak kábé a Tom's Diner című tényleg sláger van meg (azt tuti mindenki ismeri, csak épp nem tudja, hogy mi a címe a kitől), esetleg a Luka, de az már a haladó szint. Szóval a szélesebben értelmezett popkultúrában szinte egyslágeres előadó, ami elég szomorú egy negyvenkét éve tartó pályafutás, meg tizenhat nagylemez után. (És ja, én se hallottam az összeset, de azért elég sokat.) Vagy lehet hogy egyáltalán nem szomorú, mert a szélesebb értelemben popkultúra az tele van ócskaságokkal, úgyhogy nem baj, ha az ember megmarad egy szűkebb réteg kedvencének, pláne ha közben folyton önazonos is. meg lássuk be, azért nem az a tombolva ugrálós zene az övé, inkább ilyen finoman, ironikusan melankolikus. Csúnya szóval: értelmiségi.

És akkor egy másik majdnem sláger, az én kedvenceim közül, ez már-már kis híján derűs:



p.s. Valami furcsa késztetésből megnéztem, milyen névnapok vannak ma, mert hátha elfelejtek valakit nem felköszönteni, nem szokásom ugyanis névnapot köszöntgetni, illetve csak ritkán, elfelejteni viszont rendszeresen szoktam, szóval ma van:
Lili, Nóra, Amábel, Bence, Bende, Bene, Benedek, Benediktusz, Csende, Csendike, Eleonóra, Elga, Félix, Helga, Helka, Helma, Helza, Holda, Hulda, Lilian, Liliróza, Lilla, Nella, Nelli, Norina, Olga, Olivér, Piusz, Placid, Placida, Ráchel, Ráhel, Rákhel, Rákis, Szederke, Szende, Szendike, Ulrik napja. 
Ha valaki véletlenül ismer egy Amábelt vagy Szendikét, az feltétlen tartsa meg magának az információt.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése