2012. május 2., szerda

Pszeudo-London hétvége


A hosszú hétvégén abszolváltunk egy kétnapos pesti rándulást (ki), ha már Londonba amúgy is csak az O- és Paralimpia után megyünk, valamikor októberben, vagy máskor. Ezzel együtt megint sikerült összehozni az ottani hangulatot:
-          Voltunk múzeumokba meg ettünk kínait meg pizzát, vacsorára meg vettünk poharas tésztát, szusit meg flapjack-et. Meg ittunk Dáktörpeppört… Ez így egy az egyben a lándöni stíl minálunk.
-          Amúgy kimentünk ferihegyre, beszálltunk a gépbe (csak épp a repülős emlékparkban kiállított Tu-154-esbe), aztán kiszálltunk és a kétszázas busszal kulturáltan behaladtunk a városba.
-          A városi turisták szokásos „ha vécét látsz, használd!” elve itt is maximálisan működött, meg volt lábfájás is, mely szintén a flasztertúrák kelléke.
Amúgy Pest kezd londonosodni, gyakorlatilag minden ki van írva angolul és a frekventált helyeken több a külföldi mint a magyar, ez persze már így van egy ideje, de a Big Bus Tours feliratú, denagyon ismerős festésű emeletes busz (legalább is nekem) újdonság, pláne ha jobbkormányos is
Ha pedig London megnyilvánul Budapesten, akkor érdekes topográfiai felfedezések adódnak. Mert ha mondjuk a Szent István bazilika a Szent Pál, akkor a Lánchíd a Millenium Bridge és a Nemzeti Galéria nem a National Gallery, hanem a Tate Modern. De ha a Lánchíd mégis inkább a Tower Bridge (bár régebbi nála, de legalább egy évszázad), akkor az Akadémia a Tower. És ha a Hősök tere a Trafalgar (a nagy fallikus oszlop okán), akkor a Szépművészeti a National Gallery, de ha a városliget a Hyde Park, akkor a Dózsa György út az Oxford Street, ami ugye már elég bizarr… Abba is hagyom.

1 megjegyzés:

  1. Meg a sok Starbucks. Meg a Covent Garden. Meg az angolul beszélő ruhatáros. Meg a McLaren. (Sajna a tejabolt kimaradt.)

    Csak a buszokon tré a kiírás és tájékoztatás (hangosbemondás). Én, mint mádzsár sem tudtam sokszor, hol is vagyok, vagy mi van.

    És hát London sem tiszta, de Budapest egy kész koszfészek.

    Amúgy jó volt, igen. Már csak azért is, mert azzal mehettem, akivel. S akkor már jó. :)

    VálaszTörlés