2012. június 19., kedd

Hiperszubjektív földrajz I.


Alapvetés: A hagyományos földrajz unalmas, főleg, mert olyan helyekről írnak okos emberek, amikről tudnak, pláne jártak is ott. A kreatív földrajzban (antropológiában, néprajzban etc.) ellenben szárnyalhat a képzelet, gondoljunk csak Középföldére.... Illetve legen például Venezuela.

Venezuela Dél-Amerikai amerikai részén fekszik, szemben az inkább déli államokkal, ami Brazília, meg néhány keskenyebb ország. Venezuela őslakosai a vuvuzela indiánok voltak, de már nincsenek. A népesség így ma kizárólag venezuálokból áll (plusz néhány külföldi diplomata), hivatalos nyelv az urdu is lehetne, de inkább a spanyol egy tájszólása.

Venezuela igen aktív kereskedelmi kapcsolatokat ápol, fő exportcikke a csípős-savanyú nyersolaj, a vakkantott ólomüveg és a szociális demagógia. Meghatározó mezőgazdasági terménye a tarhonya, de jelentős a paprika- és cukorbányászat is. Komolyan vehető venezuál ipar gyakorlatilag nincs, leszámítva az évtizedek óta stagnáló cipőfűző- és hajolaj-gyártást, a hajolajat különösen azóta nehéz eladn,i hogy kiderült, valójában halolaj, csak nem annyira büdös.

Venezuela politikai rendszere a marxizmus-alkoholizmus ideológiájára épül, a többség ezt az irányzatot támogatja lelkesen, aki esetleg nem, azt megverik, miután a földre lökték nagyon durván.

A kulturális élet igen színes, például kék meg piros, meg még zöld kötésben is megjelennek Csavez Hugó a rajongva szeretvetisztelt elnökvezér napirend előtti és fogmosás utáni hozzászólásai. Az elnök rajongói amúgy a vörösingesek, de ennek eredetiségét Garibaldi és Molnár Ferenc utódai erősen vitatják.

A Venezuelába utazóknak azt ajánlhatjuk: ne tegyék! Sokkal közelebb is vannak sokkal jobb helyek, elég csak Ukrajnára, Fehéroroszországra vagy Kazahsztánra gondolnunk. Amúgy ne menjünk ezekbe az országokba sem. Maradjunk otthon és együnk retket, mert az jó.

Következik: naná Anglia...

2 megjegyzés:

  1. Jökjétek a padjója, dujván!

    Dolgozzál még fel több országot is! Nagyon tanulságos, informatív, szórakoztató!

    VálaszTörlés