2012. június 20., szerda

Hiperszubjektív földrajz III.


Magyarország Kelet-Közép-Kelet Európában van, lángoktól ölelve és kicsi, ennek ellenére korábbi önmaga veszi körül. Az ország az Atlanti-óceán, Földközi-tenger és Fekete-tenger határolta területen fekszik, bár egyik esetében sem közvetlenül a parton.
Magyarország folyói jellemzően délnek folynak, meglepő mód északról, és több részre bontják az országot, úgy mint Zaláninnenn, Kőrösöntúl, és Dráva-Mura köze.

Magyarország fővárosa Debrecen és Székesfehérvár felváltva, vitás esetben Szeged vagy Budapest.
Lakói az egykor bejövetelt magyarok (régiesen mogyerik, esetleg mogyorók) leszármazottai, meg tucatnyi más nép, akik néha magukról sem tudják, hogy azok. (Mert kérdem én, találkozott már valaki élő, lélegző venddel mondjuk?) 
Hivatalos nyelve a hőbörgés, államformája legújabban a magyarhaza (korábban zemberek, még korábban köztársaság), alakja rántott hús (régebben bécsiszelet).

Gazdaságföldrajza:
-          Mezőgazdaság: fő termékek a krumpli és paprika (együtt is) valamint a kannásbor, a peronoszpóra és a zsebszerződés. Jellegzetes magyar kutyafajták a puli, a yorkshire terrier, az udvari  vegyes és a balatoni hekk. Plusz tájjelegű még a magyar szürkemarha, a szurkejuh, a szürkekacsa és a fehér (színváltozatban szürke) ló. Meg a fia.
-           Ipar: A meghatározó iparágak közül kiemelendő az építőipar, a konzervipar (zöldség-, gyümölcs- és állatkonzervek, vegyesen is), és a szervezett bűnözés (azaz fehérgallérosok a szürkegazdaságban).
-          Kereskedelem: alapvető exportcikk a pödört bajusz, a leendő Nobel-díjas kutató és az őrölt populizmus, régebben voltak buszok is, de mai is ugyanazok vannak. Az import legfontosabb tételeit a dobozos tej, a csempészett ukrán cigaretta és a kebab teszik ki, ezeket Magyarországon nem gyártják, vagy ha igen, exportálják.

A kulturális élet sokszínű, vannak könyvek, DVD-k meg okostelefonos alkalmazások, a lényeg, hogy minden formátumban van Barátok Közt. A zemberek színházba, plázába, lottózóba, kocsmába és az önkormányzat szociális osztályára járnak, mind remek alkalom a népi kultúra elemeinek (sápítozás, zárójelentés-mutogatás, tiltott helyen dohányzás) ápolására.

Jelentősebb nemzeti ünnepek: bármi ami hétköznapra esik, augusztus 20 a tűzijáték miatt, pünkösdhétfő (mermiaz?) meg az a pár nyugis nap a kétünnepközött.

A legjellegzetesebb magyar étel a parizeres szendvics, adrága palancsita olajos lángossal, az ipari trappista meg a tegnapi krumplistészta, de a paraszti konyha elmaradhatatlan kelléke a pörköltös bolognai spagetti is, tökfőzelékkel.
Magyarország pénzneme hivatalosan a forint, nem hivatalosan a tanácsadói szerződés, esetleg mégis forint, de borítékban, jelöletlen címletekben.

A Magyarországra utazóknak azt ajánlhatjuk :
1.       Tanuljanak meg magyarul, máshogy nincs esélyük.
2.       Ne fogyasszanak étteremben, kávézóban, kocsmában, bárban, kifőzdében és ne fizessenek hitelkártyával.
3.       Ne legyen sötét bőrszínük.
4.       Ne menjenek vonaton, állomáson, kocsmában vécére, a fröccsöt csak forralva igyák.
5.       Ferihegyen szálljanak át valami skandináv járatra inkább.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése