2012. június 25., hétfő

Hiperszubjektív földrajz IV.


Németország földrajzilag, kulturálisan és szakmailag is két részből áll: Voltendéká, Volteneszká, Ausztria és a Schwarzwaldklinik. Közös sajátosságuk hogy németül és törökül beszélnek bennük, szeretik a sört (és szeretnek beszélni róla), és sohasem kérdeznék meg, pontosan hogy is készül a kolbász.

Németországot is folyók tagolják (szelik szanaszét), mint például a Rajna, a Majna, Maya a méhecske és …. ööö … és számtalan egyéb folyó. Megvan: Duna, az is van, arra is. Domborzata a magyarhoz hasonlóan érdektelen, nincs se Himalája, se Amazonas, egyetlen számottevő geológiai képződménye Hamburg. (Ezt egyébként Jürgen Altewasser, a méltán elfeledett építész tervezte még az 1960-as években, ám nagy bánatára végül mégis Joachim Hamburg hentesről, a hamburger feltalálójáról nevezték el. A Beatlesről már nem lehetett elnevezni, mert közben hazamentek Liverpoolba, kivéve Stewartot, de rá meg már senki sem emlékszik.)

Németország fővárosa amúgy hivatalosan Berlin, gyakorlatilag viszont a Bayern München, államformája változó, a jelenlegi államfő neve épp nem jut eszembe, a leendő pedig Michael Schumacher, esetleg Arnold Schwarzenegger, ő már úgyis rutinos kormányos, a németeknek meg már úgyis van gyakorlatuk az osztrák születésű vezetőkkel. Pláne ha már vértelenül elfoglalták Kaliforniát.
Németország gazdaságilag erős, fő profilja az autógyártás (BMW, Audi, VW,… Porsche, …. Skoda), az autókhoz való versenyzők előállítása, az ócska technozene, de valljuk be, sörben a csehek jobbak.

A legfontosabb német exportcikk a kultúra, csak kiragadva néhány példát: Ludwig Beethowen, Mozart Kugeln, Gőte Siller, meg a Nájnundnájcig Luftbalón, meg a Dádádá. És akkor még nem is szóltunk az expresszionizmusról, amit durván túlzásba vittek, meg a bauhausról, amit nem eléggé.
A Németországba készülőknek ajánlható:
-          A kölni dóm, avagy a világ legrégebben épülő katedrálisa (felkészül a barcelonai Sagrada Familia).
-          Az Oktoberfest (szeptembertől novemberig különösen!)
-          Másnaposság elleni tabletta (októberben különösen).
-          Nyelvtudás – angol is a jó, a németek szerencsére nem franciák.
-          Kolbászos káposzta Bilagittal, vagy (vegáknak) sima káposzta Bilagittal.
-          Sok euró.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése