2012. július 26., csütörtök

Állatfarm


Az Agresszív Kismalac (fogyatkozó számú rajongóinak: Miniszterelnök Úr, röviden Múúú…) már megint konzultált, illetve futott néhány ócska propagandakört, amit annak nevez, és sajnos valószínű, hogy annak is hisz. Mer’ ha én megkérdezem haverjaimat, közeli rokonaimat, és pláne a (nem létező) hűbéreseimet, hogy: „ Ugye jófej vagyok, meg bírtok, meg velem vagytok, he?”, az nem konzultáció, hanem udvari kihallgatás, egy Fülig Jimmy szerinti körhallásos szerkli. Mert Agresszív Kismalac elmegy a néphez, tegeződik is vele („Helló nép! – Helló király!”) meg pölö a fidesz ifjúsági szervezetéhez, és konzultál velük, mintha amúgy nem lennének beszélő viszonyban. Már látom a Macskafogó parafrázist:

-          Saaafranek! Ki most a fidelitász?
-          Girhes Joe, uram.
-          Szúrjuk ki a szemét valamivel!
-          De uram, nyolcvanhat éves, teljesen vak!
-          Hülye!
-          Tudom uram, azért vállalta…

És akkor AK ilyeneket szól, hogy eleve a tandíj ellensége, mindig is az volt, nála nem lesz tandíj, van persze költségtérítés (több mint a tandíj lett volna), meg szűkített állami finanszírozás, meg röghöz kötés, és a plafon mégsem szakad le. De gondolom a fidelitásznál jó erős a plafon, az kell hogy legyen. Különösen mikor a fideszes képvselő fia, meg szobatársai úgy záróvizsgáznak a smittpáli hangulatú téefen, hogy a dékán az utolsó órákban nyúl bele a tanulmányi rendszerbe, és igazol nekik krediteket…. (Abszurdisztán – Hátasztán: 1- 1  -a poén eredetileg Uj Péteré)

Ami azonban tényleg ijesztő: OVi láthatóan elhiszi a sok sületlenséget, amit beszél, nem zavarja az, hogy helytől és időtől függően bármikor ellentmond önmagának, hogy alternatív valóságban él, ahol az, hogy kizsarolták a megtakarításainkat, az nyudíjvédelem, a brutális a költségtérítés az nem tandíj, a terhek emelkedése az adócsökkentés.
Mert ez tényleg Orwell: először volt az újbeszél (newspeak) aztán itt a duplagondol (double-think), azaz a derék fideszkádéenpés papucsállatkák amúgy tudják, hogy hülyeséget beszélnek, de nem gondolják, a pártszerűség felülír bennük sok mindent. (Tényleg, egy kínzó kérdés: most akkor Keletázsiával vagy Eurázsiával állunk e héten háborúban? Csak mert utaznék az Egyes Leszállópályára (régebben Anglia), és érdekelne Nagy Testvér véleménye). Szóval pártunk és kormányunk vezetőinek nyilván elgurult a gyógyszere, mert különben nem gondolnák a szimpla bunkóságot bátorságnak, a műveletlenséget ízlésnek, no meg a talpnyalást alklamasságnak. Ha már George Orwell szükségszerűen szóba került: az Állatfarmon élünk, egyre közelebb 1984-hez. De nem fogjuk elérni, no pasaran meg minden. Mert az aktuális főnök soha sem lehet Kim Dzsong Viktor, hála a netnek, a történelmi tapasztalatoknak, a polgári öntudatnak, meg a Magasságosnak, aki (Hasek szép megfogalmazásának megfelelően), nem egy tábornok a mi táborunkban. Hiába hivatkoznak rá állandóan, Ő csak kiröhögi a hipokritákat.
               

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése