2012. július 11., szerda

Szinopszisok


A fideszes (izé, független) kultúrakárkik már igazán kiírhatnák a Mátyás királyról szóló film pályázatát, ha jól rémlik már az előző kormányzásuk alatt is tervezték. Én mindenesetre összedobtam néhány szinopszist:

1.       Klasszikus-patetikus:
Mátyás király (Colin Firth), angol király (a külföldi forgalmazási lehetőségekre tekintettel) vágtat fakó lován, majd jő Montgomery a közeli vár ura (Morgan Freeman), és együtt indulnak a Szentföld (kisebb költségvetés esetén Írország, még kisebbnél Albertfalva) felszabadítására. Út közben kapják a hírt, hogy a királyné, azaz Beatrix, merényletben elhalálozott, esetleg a Mátrixba távozott. A király hősiesen szomorú, majd férfiasan melankolikus bosszúvágytól valamint hazaszeretettől fűtve lekaszabolja a szenteket (vagy akik a Szentföldön laknak; opcionálisan természetesen az íreket vagy albertfalvárokat). A keserédes-fényes győzelemi mámorában (vö. korongrészegen) beleszeret az alantas származású ám aktuálisan álomszép Alliterációba, kiről később kiderül, hogy titkos bourbon hercegnő a grófi oldalágról, esetleg kultikus kelta druidák leszármazottja (végül is mindegy, csak Liv Tyler játssza), és folyton köd gomolyog körülötte, de szigorúan csak csípőmagasságig.
Halálhörgés, siralom naplemente, folyópart, Mátyás közben folyton nagyon igazságos, meg néha álruhát ölt, mint titkos transzvesztita, de csak igen kifinomult, cizelláltan reneszánsz módon.

2.       Antiutópista-posztapokaliptikus:
A tatárok és törökök atomfegyverei által felperzselt pusztán (korábban Dunántúli Középhegység) száguld szilaj, félig ló, félig kiborg csataménjén Hunyadi Matyi, a Ludas-klán feje (Nemcsák Károly), hogy megostromolja majd kifossza a trónját bitorló B. Döbröghy Alfonz titkos sivatagi pirosarany-finomítóját.
A gonosz főúr (itt: nem pincér!) ráküldi Matyira messze földön rettegett (közelebbi földeken még inkább) bérgyilkosát, Pogyebrád  Katalin Beatrixet (Oroszlán Szonja vagy Frajt Edit), ám gyilkos és leendő áldozat között lassan szerelemmé érik a pusztán munkakapcsolatnak induló viszony, ölés helyett ölelés, gyilok helyett gyerek etc. Illetve van gyilok is, mert Beatrix a románc beteljesedése előtt véresen leszámolja a Ludas-klán nagy részét (erőszakos halált hal Boka, Nemecsek, Tudor, Vidor, John , Paul, George, Ringo, Bob és Hapci), ezért új dinasztiát alapítanak, és beszállnak a vashulladék és nehézvíz üzletbe. B. Döbröghy is eghal, mikor egyik vállról indítható harci ménje megzavarodik, és véletlenül zabnak nézi.
Matyi időnként igazságos, és néha úgy kivetkőzik magából, hogy ettől senki sem ismeri fel.

3.       Vicces-dekadens:
Matty, a királyi család fekete báránya (Charlie Sheen) iszonyúan másnaposan ébred kastélyában. Fogalma sincs mit csinált előző nap 3-tól 5-ig, de rémlik, hogy valami fekete-fehér filmet nézett, és meglepetten veszi észre, hogy kényszeresen Darvas Iván modorában beszél.
Később elmegy egy bárba, hogy megszabaduljon Beatrix (vagy Bernadett?) nevű újdonsült felesége látványától, aki a plasztikai sebész orvosi műhibájának áldozatává vált, vagyis mellimplantátumait az ajkaiba ültették be, és fordítva. A bárban felszed két álruhás erkölcsrendészt, majd az óvadék lefizetése helyett hagyja, hogy száműzzék egy faluba, ahol csak ronda nők és deli legények laknak. Mivel a homoszexualitás nem opció számára, és a kokainja is elfogy, öngyilkosságot kísérel meg egy konzervnyitóval, de a saját csuklója helyett csak egy marhamájkrém tetejét vágja fel vele.
Matty egy bunkó, aki mindig igazságtalan, álruhaként pedig mindig ugyanazt a térdnadrágot és bowling-inget viseli, ami így nem igazán hatékony.

4.       Pornografikus - Matthias Rex a szexgép
Matykó, a csillagszemű sudár paraszt, medencetisztítónak álcázva behatol a gonosz Fakk Anál kéj-várkastélyába és mindenkit irgalmatlanul megdönget. A cselédlányokat, a szakácsnőket, a lovászfiúkat, a lovakat, mindenkit. 
E tekintetben teljesen igazságosan oszt ki mindenkit, bár álruhát azt egyáltalán nem visel.

1 megjegyzés:

  1. 2. És a negyedik felejthetetlen tag .... ööööö...
    A 3. variáció tetszik a legjobban.

    VálaszTörlés