2013. február 12., kedd

A retorika művészete - vagy valami, annak hiányában



Az alábbi szöveg Pocakos Tábornok méltán megütközést keltett Ópusztaszeri (tényleg, mitől is Ó? ) beszéde részletének hiteles, azaz guglis fordítása, pontosabban oda-vissza fordítása, a különösen giccses és szánalmas turulizé avatása alkalmából elkövetett röhejes öblögetés, röhejesebbé tétele. Alkalma pedig, hogy ma délelőtt épp a gépi fordításokról s hasonló témákról volt egy remek film a Spektrumon (nem is az MTV-n, elvégre nincs benne se püspök, se viktor , se operett), ott épp Kispál-szövegekkel játszott a Lévai (a Balázs) meg a Lovasi (a Lovasi, született András), de ez se semmi. A kiemelt részek összeolvasása már-már nostradamusi magasságokba emeli az amúgy vacak szöveget (az eredetit), melyet a dadaista félrefordítások csak viccesebbé tesznek, de elviselhetőbbé aligha.

„A prototípus a magyarok Turul archetípus. Születési idő, mint a nyelv és a történelem. A prototípus a vér és bukása otthon. Azóta a magyar és a világ jövünk, a hét törzs szövetségben a vérben a Szent István alapította a kormány hadsereg el fogja veszíteni a mohácsi csata, a Turul, amelyben ma élünk, meghalt, majd a kapott jelképe a magyar nemzeti identitás.
Azok, akik belépnek a politikai vezetés, hogy képes legyen olvasni a jeleket. A kormány célja, hogy olvassa el a jeleket. Azok, akik irányítják, tudja, hogy idő áll rendelkezésre. Jelzi, ha ez a munka, és ha van ideje a hallgatásnak. Beszélek ma napján St. Michael. Michael a gazdasági év során. Szerint a régi szokás a pásztorok a megadott számú jószágról rájuk bízott. Mi azt mondja, hogy a Szent György-nap, amikor mindenki tudja húzni egy pásztor, de abban az esetben, Szent Mihály, a fellendülés csak a napon a pap, aki a hatalom. A politikusok és a rendszergazdák egyaránt elismerik a pásztori népek rábízottakkal.”

Az eredetire keressen rá, aki mazochista, ennél jobbat úgysem talál. De tényleg, mint egy betépett indián főnök a washingtoni kongresszusban, amikor magasztos akar lenni,pedig csak nem beszélni nyelv, vérben.
De legalább Szent György nap alkalmából mindenki meghúzhat egy pásztort, ha  már a Főnök megígérte.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése