2013. március 14., csütörtök

Cápaválasztás

Azt mondják a médiákok, hogy az új Ferenc nevű Fransziszkó pápa (aki nem az első, az majd utólag lesz, ha lesz második - szegénynek még egy római szám sem jutott Rómában), szóval hogy ő, a 266. lenne "az első nem európai egyházfő".

Nos, ezzel több gond is akad, a világ ugyanis tele  van nem európai egyházfőkkel ( a Dalai Láma megvan?), sőt a kereszténység is (ortodox pátriárkák vagy épp a kopt pápa), de még a római katolikusokra sem igaz a fenti állítás. Az első pápa Simon (mozgalmi nevén Péter), Galileából származott, ami akkor sem számít Európának, ha az idő tájt pont római uralom alatt állt.

Viszont feszítő, bár egyáltalán nem sürgető kérdés, hogy pár ezer év múlva (ha még lesz r. kat. egyház, de hát miért ne lenne, mi az az idő az örökkévalósághoz képest?), mi lesz a neve a 666. pápának, illetve hogy lesznek-e neki szarvai meg patái? Vagy a bíbornokok jól megtrükközik a Fenevadat, és az a 665. után egyből a 667. jön, esetleg a 665/A.

Az új pápa egyébként elég unalmas bácsinak tűnik, még is inkább engem kellet választani, de vissza se hívtak a bíbor enklávéból, ami azért elég nagy udvariatlanság, de persze megbocsátok. Biztos az volt a baj, hogy európai vagyok, meg még igen sokára múlok el hetven, de én ráérek. Ha egyébként a Dalai Lámában előbb lesz üresedés, azt is vállalom, megvan a Buddha beszédei, van imamalmom is, meg szépen kántálok.
De ha nincs szabad világvallás, lehetek király is valahol, lényeg a sok szolga, meg hogy ne kelljen dolgozni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése