2013. június 8., szombat

Azért a víz azúr

Folyamatosan azt hallom a hírekben, hogy a Pocakos Tábornok (foglalkozására nézve miniszterelnök) személyesen irányítja az árvízi védekezést, nyilván több helyen is egyszerre. Vagyis nemcsak egykori jogász (és fontos itt az egykori jelző, elnézve azt amit ő és kis segédei a joggal művelnek), de tűzoltó, katasztrófavédelmi szakember, vízépítő-mérnök és vadakat terelő juhász is, hisz hogy máshogy tudna irányítani. Operatíve, személyesen.

Vagy inkább csak akadályozza az egészet, ahogy ott nyomul a gáton fontoskodó fejjel, körülötte a sajtó (a közé meg a sajátja, de az lényegében ugyanaz), a slepp (inkuzíve a Szent Nyálát Őrző Kólásdobozokat Gyűjtő franctudjaki) meg a Birodalmi Rohamosztagosok, miszerint testőrség. És az csak az egyik dolog, hogy útban vannak, meg nem a gátra figyel a nép, a polgármester meg a helyi főcsővezető, hanem a kegyelmes úr szavait (iránymutatását!) lesi, meg tafikért lobbizik mellékesen, de miféle hatékonysággal lehet ott dolgozni, ahol a fődespota szól bele mindenbe, fél szemmel őt figyelve, kicsit betojva kellen épp helyt állni.

A miniszterelnöknek ugyanis semmi keresnivalója a terepen, nem ezért fizetjük (na jó, egy-két PR-fotó belefér, de aztán húzzon haza), hordjon csak öltönyt kockás ing helyett, megfizetjük, és gondosokdjon róla, hogy rendszerszinten működjön a védekezés, delegáljon szakembereket a feladatra meg eszközöket és pénzt. Ennyi lenne a dolga és ez nem kevés, de annak semmi értelme, hogy homlokát ráncolja a gáton, hisz úgysem ért ahhoz, ami ott zajlik.

Persze gyanús, hogy azt gondolja, igen is ért hozzá, ért ő mindenhez, elvégre ő a fővarázsló, a kiválasztott, világnak világa, ő fújja a passzátszelet valamint szarja az ibériai viaszt. Árvíz ellen védekezni nélküle nem lehet, az kérem nem is védekezés, de ha ott van a helyszínen (a mobilkommunikáció mag a bazi széles sáv korában, könyörgöm!) akor oda van csapva, ahova köll, a sok hűbéres meg rettegjen csak. Tisztára, mint amikor Darth Vader személyesen érkezik ellenőrizni az új Halálcsillag építését, elvégre neki megvannak a módszerei, hogyan legyen az hatékonyabb. És mindenki lefossa a szép fényes csizmáját, csak épp ettől nem épül gyorsabban a műtárgy. (És hogy mi lett a Halálcsillag meg Darth Vader sorsa, azt ismerjük a történelemből.)

Oké, a Pocakos Tábornok utálja a vizet (mert elenyésző a házipálinka-tartalma, meg focizni sem lehet rajta), de ha már olyan nagy spíler változtassa borrá az egészet. Valaki egyszer már csinált ilyet, és saját bevallása szerint ez az illető a példaképe. Már hogy keresztények definiálja magát, a szájával. A tettei azonban...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése